FOTO Neculai Brocea, nemţeanul care şi-a intersectat destinul cu Regele Mihai al României

FOTO Neculai Brocea, nemţeanul care şi-a intersectat destinul cu Regele Mihai al României

Neculai Brocea păstrează amintiri de neuitat cu Regele Mihai, FOTO: arhivă Adevărul

Bătrânul s-a născut pe 25 octombrie 1921, dată la care a venit pe lume şi ultimul monarh al României. Neculai Brocea a copilărit pe Domeniul Coroanei de la Bicaz, şi a făcut armata la Vânătorii de Munte, ca şi Regele Mihai.

La cei 91 de ani împliniţi în octombrie, Neculai Brocea îşi aminteşte ca ieri întâmplările care l-au legat de cel ce avea să marcheze în istorie ultimul regim monarhic al României. Nemţeanul s-a născut la Bicaz în aceleaşi ore în care, la Sinaia, venea pe lume Mihai I, viitorul Rege al României.

„Noi ne-am născut de fapt pe timpul nopţii, aşa mi-a spus mama mai târziu”, spune Neculai Brocea.

Pe când era la şcoala primară, nemţeanul a avut parte de o întâmplare care i-a rămas întipărită clar în minte. Regina Elena ar fi vrut să-l înfieze pe Neculai, deoarece s-a ataşat foarte tare de copilul care semăna şi fizic cu viitorul suveran.

„Regina s-a uitat la toţi copiii din clasă, s-a apropiat de mine şi m-a întrebat cum îmi zice. Peste câteva zile a chemat-o pe mama la reşedinţa Domeniului Coroanei, unde e acum primăria Bicaz, şi i-a cerut să mă dea de suflet. «Eu nu-l dau !» i-a răspus mama reginei Elena. Semănam un pic cu Mihai, eram şi eu blond la păr“, spune amuzat bătrânul.

A fost sărutat pe frunte de Rege

De-a lungul vieţii, Neculai Brocea a avut ocazia să se vadă de câteva ori faţă în faţă şi să schimbe câteva vorbe cu Regele Mihai. În timpul războiului s-a întâlnit cu Mihai I la Sevastopol, dar şi atunci când a plecat din Crimeea în Caucaz.

 

„Amândoi am făcut aceeaşi armă, Vânătorii de Munte. Eram cu ceilalţi camarazi în Batalionul 13 când Regele ne-a întrebat cine e născut pe 25 octombrie. Pe mine şi pe un coleg ne-a sărutat pe frunte, iar mareşalul Antonescu ne-a bătut pe umăr şi ne-a spus «Brava, ostaşi!»“, îşi aminteşte nemţeanul.


       
În urmă cu doi ani, veteranul din Neamţ a reuşit să se întâlnească din nou cu Mihai I al României, la Bucureşti, în cadrul unei recepţii la Palatul Regal. De 10 Mai, Neculai Brocea vrea să-i transmită Regelui în primul rând sănătate.

 

„Vreau să-i urez Majestăţii Sale multă sănătate. Să trăiască mulţi ani, şi să trăiesc şi eu că doar amândoi suntem născuţi în aceeaşi zi”, mai spune bătrânul care merge spre vârsta de 92 de ani alături de cei doi copii, doi nepoţi şi doi strănepoţi. 

 

Neculai Brocea a muncit în domeniul forestier ca sortator de cherestea la depozitul Domeniului Coroanei Bicaz. După război, nemţeanul a lucrat la pădure şi a absolvit şcoala de maiştri din Vatra Dornei.


„Majestate,
Cu profund respect şi adâncă consideraţiune vă adresez cele mai calde urări de viaţă lungă, sănătate şi mulţi ani fericiţi întru prosperitatea poporului român. Dumnezeu a făcut să văd lumina Soarelui la Bicaz în aceeaşi zi şi acelaşi an cu Majestatea Ta. Sunt fericit de o aşa soartă, motiv pentru care în fiecare an mă gândesc cu bucurie la Majestatea Ta. Să trăiţi întru mulţi şi fericiţi ani!” - Neculai Brocea, Bicaz - Neamţ


 

Imagini din aceeasi galerie
  • Neculai Brocea (al doilea din dreapta) poartă cu mândrie distincția de veterean de război FOTO: arhivă Adevărul
  • Neculai Brocea, leat cu Regele Mihai FOTO: arhivă Adevărul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările