Neamţ: Zimbri din Suedia la Rezervaţia Vânători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Zimbri din Suedia la Rezervaţia Vânători
Neamţ: Zimbri din Suedia la Rezervaţia Vânători

După tergiversări birocratice şi 2.500 de kilometri parcurşi pe caniculă, transportul cu cele patru erbivore a ajuns în Neamţ

Numărul de zimbri din rezervaţia „Dragoş Vodă” se ridică acum la 28 de exemplare.

După un drum lung făcut pe mare şi pe uscat, cei patru zimbri aduşi din Suedia au ajuns cu bine joi dimineaţă la Rezervaţia Vânători Neamţ.


Transportul a fost efectuat cu un mijloc modern, compartimentat şi dotat cu aparat de ventilaţie, astfel încât zimbrii să nu sufere de cald. „Era un camion special, condus de doi şoferi care făceau cu schimbul şi era şi un veterinar. Aceştia aveau posibilitatea de a urmări pe un monitor ce fac zimbrii în compartimente, unde erau amplasate camere video”, a precizat Răzvan Deju, responsabilul programului de introducere a zimbrului în Munţii Carpaţi.


Toate exemplarele aduse sunt femele, în vârstă de doi şi trei ani. Din cauza unor tergiversări birocratice determinate de lipsa avizelor sanitar-veterinare, aceşti zimbri nu au putut fi aduşi la Neamţ în luna aprilie şi au stat aproape patru luni într-un zoo din Suedia. În acest timp, animalele au fost tranchilizate şi vaccinate de mai multe ori.

Zimbrii revin
în pădurile României


Sunt zimbrii cu cel mai verificat statut de sănătate. Au fost tranchilizaţi pentru analize de patru ori, din aprilie şi până acum, în grădina zoo din Avesta, o localitate din centrul Suediei ferită de boala limbii albastre care se manifestă prin Europa”, a mai adăugat inginerul Deju. Reprezentanţii Rezervaţiei de la Vânători Neamţ speră ca achiziţia făcută acum prin donaţia asociaţiei poloneze European Bison Friends Society să înlesnească un plan de reintroducere a acestui animal-simbol în pădurile ţării.


Sperăm să avem cât mai repede un număr de viţei de la aceste femele şi din iarnă să începem să punem în libertate şi primul grup de zimbri din rezervaţie”, au mai adăugat reprezentanţii zimbrăriei. În următoarele două săptămâni, zimbrii vor fi izolaţi în ţarcul de aclimatizare pentru a fi urmăriţi cum se comportă în perioada de carantină. Administratorii rezervaţiei vor să monitorizeze erbivorelele pentru a vedea cum se acomodează cu noua zonă şi dacă nu apar probleme de comportament.
 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite