Neamt: Victor Yila, artistul de culoare „măritat“ în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congolezul Victor Yila, membru al trupei de umor „Vouă“, face naveta între Piatra Neamţ, locul de naştere al soţiei sale şi Bucureşti, unde merge la repetiţii şi spectacole

Născut: Brazzaville, Republica Congo

Educaţie: a absolvit Facultatea de Construcţii Bucureşti
 
Experienţă: 18 ani de actorie
 
Familie: căsătorit

O conversaţie cu Victor Yila nu poate fi purtată decât într-un registru relaxat, presărat cu glume, aşa cum ne-a obişnuit în prestaţiile din grupul „Vouă”. Amintirile din tinereţe sunt expediate rapid pentru că interlocutorul este învăţat că interesul celorlalţi este centrat pe cariera sa artistică. „Ca orice copil, am început să cânt la...duş”, îşi aminteşte Victor. Pe plaiurile româneşti a ajuns „nu cu pluta”, ci cu avionul. „De fapt voiam să scap de ai mei, pentru că tata mă punea să învăţ mereu”, spune absolventul Facultăţii de Litere din capitala Republicii Congo.

„Gagicile m-au ajutat să descopăr Moldova”

Victor mărturiseşte că se simte legat de Moldova, nu doar pentru că e „măritat”, cum îi place să glumească, cu o femeie care este de loc din această parte a ţării. „Când am venit în România, am constatat că toată istoria ţării a fost influenţată de o mână de oameni mari, toţi din Moldova: Ştefan cel Mare, Eminescu, Ion Creangă. Am întrebat « Unde e Moldova? » şi am vrut să cunosc locurile”, povesteşte Victor.

Îşi aminteşte şi acum cât de comică a fost perioada când s-a lovit de regionalismele sprecifice zonei. „Când mi s-a spus: «Stai oleacă!»,  a trebuit să întreb ce înseamnă «oleacă». Gagicile m-au ajutat să descopăr Moldova, domnişoarele frumoase sunt cei mai buni misionari”, adaugă comediantul congolez. Victor Yila se amuză foarte mult când vorbeşte despre activitatea din grupul umoristic „Vouă”. „Pentru că glumin tot timpul, operatorii nici nu ştiu când trebuie să pornească aparatul de filmat”, spune Victor. Pentru că este actor la Teatrul de Comedie şi lector universitar la Facultatea de Construcţii, Victor se împarte zilnic între cele două profesii. 

De curând, Victor a început şi munca pe teren, la propriu, ca topograf. Face măsurători pentru firma socrului său şi are probleme, nu cu praful, ci cu oamenii care-l ştiu de la televizor. „La început, mulţi cred că este o farsă. Un primar şi-a cerut scuze că m-a confundat cu negrul de la grupul „Vouă“. Degeaba am încercat să-l conving că este vorba despre mine. «Nu te cred dom’le, dânsul e actor, nu se pricepe la topografie»”,  mai spune congolezul.

Întrebări şi răspunsuri


Cum ai ajuns să fii şi cântăreţ?
V. Y.: Visam de mult timp, dar s-a întâmplat abia acum trei ani. Am ocupat un loc rămas gol, observând că niciun negru nu cânta muzică populară românească. Recent am descoperit şi melodia mea preferată: «Şi-au pornit olteni la coasă», a Mariei Lătăreţu. La refren, toată lumea cântă cu mine „Ila, ila, ila-i la”.


De ce ai ales o profesie atât de tehnică?
V. Y.: Profesia este plăcută deşi stai mult timp pe teren. Am ocazia să descopăr mulţi oameni, să-mi fac şi treaba, chiar dacă mai pierd timp în explicaţiile despre ce caută un artist printre topografi.

Ce-i place

Lui Victor îi place să pescuiască şi să joace fotbal „de maidan”, cum zice el. E fundaş stânga în Echipa Naţională a Artiştilor, unde îi are colegi pe Adrian Enache, Aurelian Temişan, Pepe sau Lucian Viziru. La masă face ravagii atunci când are „sarmale cu mămăleagă”.

Ce nu-i place
Fiindcă s-a născut într-o ţară caldă, congolezului nu-i place iarna. „Nu-mi place zăpada, să schiez sau să patinez”, afirmă Yila. Artistul spune că a descoperit zăpada la Paris, când mergea la tatăl său.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite