Neamţ: Pe urma „trenului morţii“ în gara de la Săbăoani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonard Zăicescu a declarat că a rămas cu un gust amar la evenimentul din ziua precedentă de la Iaşi şi a felicitat organizatorii din Neamţ.

Un grup de evrei supravieţuitori ai Holocaustului a participat ieri la Săbăoani la o acţiune de comemorare a evenimentelor tragice petrecute în urmă cu 70 de ani. Pe 3 iulie 1941, două trenuri de marfă au fost încărcate cu membri ai comunităţii evreieşti din Iaşi şi au plecat înspre lagărele de concentrare. Din cauza supraaglomerării şi a căldurii, mulţi pasageri au murit pe drum. În gara de la Săbăoani s-a făcut o haltă pentru a fi descărcate 350 de cadavre.

La evenimentul de ieri au participat profesori şi elevi din localitatea nemţeană, iar invitatul special a fost unul dintre supravieţuitorii trenului, Leonard Zăicescu (83 de ani), care a asistat atunci la împuşcarea tatălui său. Pe peronul gării au fost depuse flori şi lumânări şi a fost păstrat un moment de reculegere.

„A plâns şi cerul“

Acţiunea a fost coordonată de directorul Şcolii cu clasele I-VIII nr. 24 Sibiu, Mihai Frâncu, care a desfăşurat un proiect în parteneriat cu Liceul teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani şi cu Federaţia Comunităţii Evreieşti din România (FCER). Elevii din Săbăoani au prezentat câteva date istorice despre Holocaust şi au recitat o poezie scrisă de profesoara Gabriela Nancă, special pentru acest eveniment.

Paul Schwartz, vicepreşedinte al FCER, a spus că Holocaustul mondial declanşat de Hitler a fost un gând nebunesc, pentru care nu s-a găsit nicio explicaţie. Acesta a explicat apoi cum au fost înghesuiţi evreii în „trenurile morţii“, câte 120 într-un vagon în care erau transportaţi de obicei doar doi cai.

„O astfel de faptă nu este specifică poporului român, care are legi bune referitoare la pedepsirea faptelor antisemite“, a mai spus Paul Schwartz. Ploaia a fost în ton cu atmosfera comemorării. „Dragi copii şi profesori, anul vostru şcolar s-a încheiat printr-o activitate deosebită, la care a plâns şi cerul“, a spus Irina Cajal-Marin, membru al Comitetului Director al FCER. Leonard Zăicescu, supravieţuitor al „trenului morţii“, s-a declarat încântat de manifestarea de la Săbăoani şi, totodată, dezamăgit de unele incidente petrecute cu o zi înainte la Iaşi când, în timpul unui marş comemorativ, evreii au fost huiduiţi.

Îngropaţi la Mirceşti

Leonard Zăicescu şi-a amintit cum cele 350 de trupuri neînsufleţite au fost coborâte în gara vecină, la Mirceşti, îngropate iniţial în apropiere, pe un teren al localităţii Iugani, iar apoi au fost mutate, se pare, la Roman. „Cred că vouă, tinerilor, vă este foarte greu să înţelegeţi aceste evenimente, de o cruzime care provoacă reverberaţie şi astăzi, dar aceste activităţi sunt importante, pentru ca să nu permiteţi să se mai întâmple aşa ceva!“, a încheiat Leonard Zăicescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite