Neamţ: Studenţii basarabeni, folosiţi drept cărăuşi pentru cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, cărţile sunt depozitate într-un birou de la Iaşi pentru că vameşii basarabeni au cerut acte suplimentare.

Până la sfârşitul lunii, câteva organizaţii non-guvernamentale vor demara o operaţiune fără precedent. Aceastea urmăresc să „strecoare“ prin vămile de la frontiera cu Republica Moldova peste 4.000 de cărţi destinate elevilor de peste Prut, din raionul Hînceşti.

Volumele au fost donate de elevii din judeţul Neamţ şi ar fi trebuit să treacă graniţa în urmă cu două luni, dar n-au mai ajuns la destinaţie. Membrii ONG-ului care au făcut transportul au aflat cu stupoare de la vameşii basarabeni că au nevoie de o autorizaţie din partea Ministerului Muncii de la Chişinău, altfel nu pot trece. Aşadar, cărţile au rămas depozitate la Iaşi, într-un spaţiu care aparţine unui ONG local.

Volumele, trecute unul câte unul

Organizaţiile care se ocupă de transportul cărţilor nu s-au dat însă bătute. „Am primit zilele trecute o vizită de la partenerii de proiect din Republica Moldova. Ei ne-au spus că cea mai bună soluţie ar fi să trimitem cărţile prin studenţii basarabeni care se întorc acasă în timpul anului de învăţământ“, spune Emanuel Balan, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD), club Târgu Neamţ.

Planul este simplu: de fiecare dată când vor trece graniţa cu Republica Moldova, câteva sute de studenţi basarabeni vor lua cu ei câteva cărţi fiecare. În felul acesta, toate volumele colectate vor ajunge până la urmă la destinaţie.

Anchetă fără rezultate

ONG-urile spun că „traficul“ de cărţi este singura opţiune care le-a rămas, deoarece orice încercare de a găsi o soluţie amiabilă cu autorităţile de la Chişinău a rămas fără rezultat. „Am tot aşteptat să se clarifice problema pe cale oficială, dar n-am primit răspunsuri clare“, a precizat preşedintele APD.

La rândul lor, şi asociaţiile studenţilor basarabeni din Iaşi au cerut explicaţii oficiale. Ei au trimis scrisori deschise şi pe adresa Preşedinţiei Republicii Moldova şi primului-ministru Vlad Filat, originar chiar din raionul Hînceşti.

„Ne-a sunat consilierul prezidenţial Constantin Ţurcan, care s-a arătat surprins de documentele pe care ni le-au cerut vameşii. Ne-a întrebat dacă vameşii ne-au cerut şpagă, după care a spus că se va face o anchetă“, a mai spus reprezentantul Pro Democraţia. Ulterior, organizatorii transportului n-au mai primit nicio lămurire de la autorităţile de peste Prut.

„Treceţi, dar cărţile rămân“

Octavian Rusu, adjunctul punctului vamal a găsit totuşi o soluţie pentru rezolvarea problemei: „Varianta care ni s-a prezentat a fost să ne întoarcem în vama Albiţa, să lăsăm cărţile acolo şi să revenim. Ni s-a spus «Dumneavoastră treceţi, dar cărţile rămân!»“, mai spune şeful APD Târgu Neamţ. Cum delegaţia a refuzat oferta, românilor li s-au anulat vizele de intrare şi ieşire din Republica Moldova şi au făcut cale întoarsă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite