Neamţ: Strategii de salvare a spitalelor închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bicaz există cereri de transformare a unităţii într-un centru medical privat, iar la Roznov stranierii vor azil pentru bătrâni. Baza materială a centrelor desfiinţate a revenit autorităţilor locale, dar lipsesc serviciile de specialitate.

Locuitorii din oraşul Bicaz au şansa să le fie redeschis spitalul, închis de la 1 aprilie, printr-un parteneriat public-privat.

Consilul Local a decis să concesioneze, prin licitaţie publică, mai multe spaţii din incinta spitalului, totalizând o suprafaţă de 2.360 de metri pătraţi, cu scopul de a fi reorganizate pentru desfăşurarea de activităţi medicale. Reprezentanţii unui centru medical din Piatra Neamţ au solicitat să ia în concesiune spaţiile pentru a realiza un ambulatoriu şi pentru activitate de spital de zi.

„Pentru această zonă trebuie asigurat măcar un centru de permanenţă, pentru că sunt atâtea cazuri de urgenţă, iar bolnavii sunt transbordaţi între salvări ca să fie aduşi la Piatra Neamţ“, spune doctorul Ioan Uleia, fostul director al Spitalului din Bicaz.

Preţul de pornire al licitaţiei publice a fost stabilit la 1 euro pe metru pătrat pe an, iar durata concesiunii va fi pe 20 de ani. „Baza materială este acum a Primăriei, dar dacă nu reactivăm serviciile medicale totul se deteriorează“, mai spune fostul manager.

Se caută o finanţare de  1,7 milioane de lei

Fostul spital orăşenesc de la Roznov are şanse de redeschidere sub forma unui centru pentru persoane vârstnice, susţinut prin program ministerial pe o perioadă de 33 de luni. Timpul le presează însă pe autorităţi deoarece, până cel târziu la data de 1 iulie, trebuie să asigure condiţii pentru cazarea a  50 de persoane. „Cereri sunt în momentul de faţă pentru toate cele 50 de locuri şi avem solicitări chiar şi din străinătate. Sunt nemţeni care muncesc «afară» şi vor să le asigure rudelor în vârstă condiţii mai bune decât la domiciliu“, spune Ionel Ciubotaru, primarul oraşului. Cea mai mare problemă pentru redeschiderea stabilimentului sub forma unui azil o reprezintă finanţarea lucrărilor de reamenajare şi igienizare a  clădirii.

„Din documentaţiile pe care le-am întocmit am avea nevoie de circa 1,7 milioane de lei şi o să solicităm aceste fonduri de la Guvern, prin Consiliul Judeţean. Fondurile sunt prea mari pentru a le suporta singuri şi oricum nu avem o astfel de prevedere în bugetul local pentru că nu am ştiut de la începutul anului că ni se va desfiinţa spitalul“, a adăugat edilul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite