Neamţ: Sfeclă cu frunze de 1,2 metri înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii de la Universitatea Agronomică din Iaşi încearcă să afle ce a determinat planta să ajungă la aceste dimensiuni. Sfecla de zahăr remarcată pe un teren cultivat la Făurei are însă o rădăcină de dimensiuni normale.

O sfeclă de zahăr de dimensiuni impresionante a fost descoperită înainte de a fi recoltată, pe o tarla din localitatea nemţeană Făurei. „Eram prezent când a început recoltarea de pe tarlaua respectivă şi am observat o plantă anormal de mare, ieşea puternic în evidenţă“, a relatat inginerul agronom Alexandru Molodoi.

La măsurătoare, frunzele plantei au ieşit de 1,2 metri, însă rădăcina nu este proporţională cu dimensiunile acestora. „Rădăcina este aproape normală, are circa un kilogram, dar se remarcă şi ea prin mai multe ramificaţii“, a mai spus inginerul.

Frunza va fi cercetată de profesorii de la Iaşi

Acesta a scos sfecla săptămâna aceasta şi a replantat-o într-o găleată, în încercarea de a o proteja cât mai mult. Una dintre frunze a fost trimisă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi pentru a fi studiată, în speranţa că va fi găsită o explicaţie. „Deocamdată este prematur să spunem din ce motiv au crescut frunzele atât de mari. Vom analiza planta în încercarea de a înţelege dacă avem de-a face cu o manifestare accidentală a unui caracter sau cu o mutaţie genetică ce s-ar putea transmite la descendenţii acestei sfecle, care ar forma un nou soi“, a precizat Dănuţ Simioniuc, şef de lucrări la disciplina Ameliorarea plantelor din cadrul universităţii ieşene. Conform acestuia, o sfeclă de zahăr cu frunze atât de mari ar putea prezenta interes pentru fabricarea etanolului sau chiar în încercarea de a se obţine o plantă cu rădăcina pe măsura aparatului foliar.

Recolte record la sfeclă

În acest an, recoltele de sfeclă de zahăr au fost mult mai mari. „Am obţinut o medie de 60 de tone de sfeclă de zahăr la hectar anul acesta, după ce anul trecut producţia a fost de circa 40 de tone la hectar“, a precizat Molodoi. Profitul scos însă de pe cele 900 de hectare cultivate de firma la care lucrează inginerul este limitat de impunerea cotelor de zahăr de către Uniunea Europeană.

„Depăşirea cotei de zahăr alocată României este penalizată, astfel încât, în primăvară, când am semnat contractul cu fabrica de la Roman am avut în vedere o producţie de 35 de tone la hectar şi un preţ de 26-29 de euro pe tonă. Conform acestui contract, producţia suplimentară este facturată ca sfeclă industrială şi este plătită cu 18 euro tona“, a  explicat Alexandru Molodoi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite