Neamţ: Sătenii din Grinţieş umbă cu Banda lui Bujor din tată în fiu (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesa folclorică redă confruntarea dintre poteră şi haiduci
Piesa folclorică redă confruntarea dintre poteră şi haiduci

Gospodarii comunei participă în fiecare an la confruntarea simbolică dintre haiduci şi poteră. 11 bărbaţi, tineri şi bătrâni, care au diferite roluri, joacă pe la curţile sătenilor în Ajun de Anul Nou şi în ziua de Sfântul Vasile.

Ilie Alexandru (50 de ani) joacă rolul Căpitanului, conducătorul poterei care ia urma haiducilor. „Scenariul redă confruntare dintre poteră şi haiduci. Din poteră mai fac parte Vânătorul şi Roşiorul. Personajele principale sunt însă haiducii Bujor şi Codreanu. Este prins întâi Codreanu, dar vine Bujor şi îl salvează. Cu banii pe care îi iau de la Jidan, mituiesc o parte din poteră şi scapă toţi", explică Ilie Alexandru scenariul piesei.

Haiduci vestiţi în Moldova

Cel mai în vârstă membru al bandei are 79 de ani, se numeşte Vasile Asavei, zis Bujavercă, şi întruchipează personajul Jidanul. „Eu am rolul cel mai vesel şi intervin în acţiune doar în momentul în care haiducii au nevoie de bani. În rest, mă mişc prin jurul celorlalţi şi le stârnesc hazul", spune Vasile Asavei.

«Jidanul» (în dreapta) are o mască hidoasă şi este îmbrăcat în zdrenţe:

În dreapta, «Jidanul» are o mască hidoasă şi este îmbrăcat în zdrenţe

Un alt personaj străin este Ghincu sau Grecu. „Eu reprezint regimul fanariot. Începând cu anul 1792, graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Moldova trecea pe la noi prin comună, pe la Presecani. Cum bandele de haiduci acţionau prin munţi, iar grecii erau trimişi să adune dări, aici se întâlneau toţi", spune Paul Diacu, 27 de ani.

Haiducul Bujor este jucat de Dumitru Grigoriu (58 de ani). „Personajul pe care îl joc a fost un haiduc vestit din nordul Moldovei. Fac parte din această bandă de vreo 25 de ani", spune Grigoriu.

Unul dintre haiducii obişnuiţi este jucat de Florin Lupu (55 de ani). „Avem acasă fotografii cu tatăl meu şi cu bunicii, care joacă şi ei în Banda lui Bujor", spune Lupu.

Gelu Bortişcă este în rolul Vânătorului şi spune că va împlini 60 de primăveri în martie. „Când eram copil de 6-7 ani mergeam cu tatăl meu la repetiţii. Stăteam toată noaptea şi căscam ochii să învăţ piesa. Am învăţat-o pe de rost de pe atunci, dar am intrat în bandă pe la 16-17 ani. Întâi am jucat rolul lui Ghincu, apoi de Haiduc", spune Gelu Bortişcă.

Haiducul Bujor îşi încrucişează arma cu spada Căpitanului:

Haiducul Bujor îşi încrucişează arma cu spada Căpitanului

De câţiva ani, prin grija profesorului de istorie Daniel Dieaconu, două benzi formate din elevi de şcoala generală se pregătesc să facă schimbul de generaţii. „Am înfiinţat o bandă în clasa a doua, cu copii de 8-9 ani, şi una în calasele VI-VIII, cu copii de 12-14 ani. Repetiţiile se fac în cadrul şcolii, dar cu sprijinul celor bătrâni", a precizat profesorul Dieaconu.

„Piesa e aceeaşi, iar banda mare arată altfel doar pentru că bătrânii au mustaţă, iar copiii trebuie să şi-o facă", spune şi Ilie Alexandru.

Bujor îl scapă pe Codreanu de lanţurile puse de poteră:

Bujor îl scapă pe Codreanu de lanţurile puse de poteră
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite