Neamţ: Românul care a urcat pe acoperişul Arcticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţeanul Ticu Lăcătuşu a cucerit cele mai înalte piscuri de dincolo de Cercul Polar de Nord

Mai citiţi:

Lăcătuşu se întoarce în Groenlanda la toamnă

Cum se botează un vârf de 3.300 de metri (Galerie FOTO, AUDIO)

Ursul polar, „coleg” de drum cu Lăcătuşu (AUDIO)

Pentru pasionatul înălţimilor, expediţia în Groenlanda a fost atât o provocare fizică, cât şi una financiară.

Constantin „Ticu” Lăcătuşu (48 ani), primul român care a escaladat Everestul, a străbătut în ultima lună întinderile de gheaţă ale Groenlandei şi urcat pe cele mai înalte piscuri ale Nordului îngheţat.

El îşi aminteşte că cele mai mari probleme i le-a pus vârful Gunnsbjornsfeld, de 3.700 metri. „Din cauza vântului, a fost nevoie de două încercări să cucerim acest vârf. Eram cap de coardă şi conduceam echipa în care mai erau un englez şi un italian. De sus priveliştea e incredibilă, nu mă aşteptam... Sunt vârfuri care-ţi taie respiraţia”, subliniază Ticu.

S-au antrenat pentru întâlnirea cu ursul

Expediţia nu a fost lipsită de pericole. Participanţii la expediţie se temeau să nu fie „vizitaţi” de urşii polari aflaţi în apropiere, aşa că au făcut exerciţii de tragere cu puşca la o ţintă improvizată. „Am tras cel mai bine, însă, dacă venea ursul, nu ştiu, poate aş fi nimerit corturile noastre”, relatează amuzat Ticu Lăcătuşu scena antrenamentului.

Pe 7 iunie, la miezul nopţii, Ticu Lăcătuşu a luat o decizie riscantă: s-a hotărât să escaladeze un vârf „virgin”, înalt de 3.300 de metri, fără a-i anunţa pe colegii de echipă care dormeau în cort.

„Mi-am dat seama că e mai dificil şi am preferat să merg singur şi să-mi asum toate riscurile”, spune Lăcătuşu. După un drum de o oră şi jumătate pe schiuri, ajunsese deja la baza muntelui. Urcarea a fost pe un traseu sinuos, presărat cu crevase şi turnuri de gheaţă. Satisfacţia de a înfige drapelul României în vârf şi priveliştea de sus, au meritat însă cele şase ore de efort.

„Chiar la vârf sunt nişte formaţiuni stâncoase din rocă vulcanică. Aşa se potriveşte şi numele pe care l-am dat acestui vârf”, spune Ticu Lăcătuşu. Petra este numele fiicei sale cele mici, dar rezonează şi cu numele oraşului Piatra Neamţ.

Pleacă din nou la Cercul Polar, în septembrie

Ticu Lăcătuşu va reveni în Groenlanda în luna septembrie, pentru o expediţie ştiinţifică. El va străbate insula de la est la vest pe schiuri, prelevând probe de gheaţă din calota arctică, pentru studiul ştiinţific al efectelor încălzirii globale.
Ticu va fi însoţit de un alt alpinist român şi intenţionează să străbată cei 500 de kilometri ai traseului în 30 de zile. Pietreanul şi-a impus un ritm de 17 kilometri pe zi. „Orice întârziere va face şi mai greu de recuperat diferenţa pe parcurs”, a adăugat Lăcătuşu.

Palmaresul expediţiei „Eco Greenland 2009”
3 iunie: ascensiune pe Gunnsbjornsfeld (3.700 metri), cel mai înalt vîrf din Groenlanda şi Arctica
5 iunie: ascensiune pe Vârful Capuccino (3.256 m)
7 iunie: premieră absolută - Vârful Petra (3.300 m)
9 iunie: ascensiune pe Cone Peak (3.669 m)
10 iunie: escaladare Dome Peak (3.682 m)

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite