Neamţ: Observator astronomic modern la „Petru Rareş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la „Petru Rareş“ au testat telescopul primit
Elevii de la „Petru Rareş“ au testat telescopul primit

Zestrea colegiului s-a mărit cu un binoclu, lunete şi telescoape astronomice performante. Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra Neamţ a primit aparatură pentru înfiinţarea unui observator astronomic.

Un om de afaceri pietrean a donat liceului aparatură specială pentru observarea astrelor. Acesta este doar începutul proiectului care, la final, va aduce instituţiei un observator astronomic.
Construirea cupolei va începe la primăvară, imediat ce vremea o va permite, cu acelaşi finanţator. Până atunci, aparatura este montată în sala de clasă în care se desfăşoară orele de la cercul de astronomie. „Acum avem un binoclu astronomic profesional şi două lunete astronomice cu puterea de mărire de 200 de ori, două telescoape cu puterea de mărire de 354 de ori, precum şi un telescop cu puterea de mărire de 600 de ori, toate computerizate“, a precizat profesorul Grigoruţă Oniciuc, care predă fizica, dar şi astronomia ca opţional la clasa a X-a.

Staţie meteo modernă

Pe lângă aceste piese, dotarea mai cuprinde numeroase accesorii, precum oculare, lentile de corecţie, filtre, şi camere foto digitale.

Pentru observator, dar şi pentru un serviciu public în premieră pentru judeţ, liceul se va dota şi cu o staţie meteo. „Elevii vor învăţa noţiuni de meteorologie, iar oraşul va beneficia de prima staţie performantă, care va furniza permanent date pe internet“, a precizat profesorul Dorel Haralamb, coordonatorul acestui proiect.

Scopul de bază al observatorului astronomic este unul educativ. „Activitatea va integra şi cunoştinţe din discipline precum optica, tehnologia informaţiei, fotografia, matematica, fizica sau meteorologia“, a mai spus Grigoruţă Oniciuc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite