Neamţ: Durăul, revitalizat cu o pârtie de schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini turişti ajung la Durău în timpul anului, când opţiunile de petrecere a timpului liber lipsesc
Puţini turişti ajung la Durău în timpul anului, când opţiunile de petrecere a timpului liber lipsesc

Durăul are vizitatori doar în perioada sărbătorilor, deşi ar trebui să fie o atracţie montană în perioada iernii. Şefii parcului vor să obţină finanţare de la Guvern.

Proiectul de amenajare a unei pârtii de schi în staţiune a prins contur la ultima şedinţă a Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău. Forul care ia decizii privind dezvoltarea ariei protejate a aprobat planul de amenajare a unei pârtii cu o lungime de aproape doi kilometri.

„Proiectul prevede ca pârtia să fie situată pe un traseu care pleacă de pe versantul opus cabanei Fântânele şi are sosirea în zona drumului axial Durău-Izvorul Muntelui. Lungimea pistei va fi de 1.700 de metri, cu o diferenţă de nivel de 503 metri“, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Varianta înfiinţării unei pârtii pentru schiori este susţinută şi cu scopul de a atrage interesul spre această zonă cu potenţial turistic a judeţului.

„În staţiune nu sunt acum mai mult de 50 de oameni care lucrează în servicii de turism. Pentru construcţia pârtiei, întreţinere şi pentru a asigura serviciile în unităţile de cazare s-ar crea cel puţin 800 de locuri de muncă“, mai spune Papalicef.

Staţiune de iarnă căutată mai mult vara

Lipsa unei atracţii turistice în perioada iernii ţine de ani buni staţiunea Durău în anonimat. Cei care vin să se relaxeze nu au alte variante decât oferta de cazare a celor câteva zeci de pensiuni şi hoteluri, nu şi oportunităţi de petrecere a timpului liber. „Merg la Durău doar de sărbători, ca să petrec Revelionul cu prietenii sau vara când urc Ceahlăul. În restul anului e cam pustiu“, spune pietreanul Marin Ştefănescu.

În ultimii ani, agenţii economici s-au mulţumit doar să ridice spaţii de cazare, dar nu oferă prea multe variante puţinilor turişti care le trec pragul. „Se mai dau iarna cu sacul pe derdeluşul din spatele Centrului Ecumenic al Mitropoliei, dar zona nu e autorizată pentru schi. Dacă se face o pârtie, vom avea şi noi mai multe cereri de cazare, nu numai de Revelion“, spune Vasile Crudu, proprietarul unei vile turistice de pe raza comunei Ceahlău.

Din calculele estimative, realizarea pârtiei ar costa circa 4,5 milioane de euro, bani pe care iniţiatorii proiectului speră să-i obţină prin programul guvernamental „Schi în Carpaţi“. În funcţie de aprobări şi de lucrările de amenajare, un astfel de obiectiv ar putea fi dat în funcţiune cel mai devreme în sezonul de iarnă 2012-2013.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite