Neamţ: Astronomii pietreni vânează asteroizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul de vârstă al grupului, Alfredo Caronia, a descoperit deja trei asteroizi. Membrii clubului au aparate performante, pe care le cară după ei.

Italianul Alfredo Caronia s-a stabilit la Piatra Neamţ în urmă cu mai mulţi ani şi şi-a adus cu el pasiunea pentru astronomie. „Am descoperit trei asteroizi în colaborare cu astronomi profesionişti şi i-am denumit Ucaronia, Ubaldina şi 1998“, precizează Alfredo Caronia.

Astroclubul „Galileo SARM“ are cinci membri de bază, care vin cu propriile instrumente la întâlnirile de noapte. Pentru că cele mai performante şi mai sensibile telescoape sunt ale lui Alfredo, cele mai multe întâlniri sunt în mansarda casei acestuia.

Au aparate performante

Instrumentele cu care se mândresc sunt un binoclu astronomic, care are avantajul unui câmp larg de vizualizare, un telescop newtonian şi două telescoape computerizate, dintre care cel mai performant are oglinda de 9,25 ţoli.

„Sunt complet automatizate. Pot fi ghidate prin calculator şi de la distanţă, prin internet. Au inclus modul GPS, prin intermediul căruia, după ce se face alinierea în funcţie de două sau trei stele, telescopul poate găsi singur, la comanda utilizatorului, alte obiecte căutate“, explică Stelian Mitrea, preşedintele astroclubului.Cu un astfel de instrument, spune el, ar putea contribui la descoperiri utile aeronauticii.

„Dacă se fotografiază constant aceeaşi parte a cerului şi se suprapun fotografiile cu softuri specializate, se pot identifica asteroizi şi comete. Prin sistemul solar «zburdă» cam un miliard de asteroizi, dintre care sunt cunoscuţi mai puţin de 20%“, a completat Stelian Mitrea.

„Ar trebui un observator“

Singurul regret al pasionaţilor de astronomie este că nu au un sediu pe măsură, ca să nu se mai „plimbe“ cu instrumentele după ei. „Ne trebuie un observator cu acoperiş rabatabil sau cupolă pentru că statul afară noaptea, chiar şi vara, implică destul de mult frig. În plus, diferenţele de temperatură mari dintre zi şi noapte afectează oglinda telescopului, prin contracţie şi dilatare“, a mai precizat preşedintele astroclubului.

Construcţia unui astfel de observator ar costa cel puţin câteva zeci de mii de euro,  bani de care clubul nu dispune deocamdată.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite