Neamţ: Ape vindecătoare neştiute de bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preajma Mănăstirii Bistriţa se găsesc două izvoare de apă feruginoasă unde se tratatează localnicii ce suferă cu rinichii. Sursele de apă sunt îngrijite de călugări. Chiar şi fără promovare şi o amenajare adecvată, acolo ajung oameni din toate colţurile ţării.

Două izvoare cu apă feruginoasă din apropierea oraşului Piatra Neamţ sunt lăsate în voia sorţii. Amenajarea lor, rudimentară, a fost făcută de voluntari care au scăpat de diferite probleme de sănătate după ce, la recomandarea medicilor, au băut din apa „miraculoasă“.

Cele două izvoare aflate la circa 12 kilometri de Piatra sunt amplasate în preajma Mănăstirii Bistriţa. Primul este chiar la marginea drumului forestier, iar celălalt în curtea schitului Sf. Ana. O inscripţie vopsită pe tablă, redactată lapidar, spune că apa are proprietăţi curative: „Fântâna 1 şi 2 - Apă fero-ruginoasă. 1. Descompune litiazele de orice formulă chimică. 2. Colită. 3. Anemii“.

Curăţat de un călugăr

Localnicii cunosc efectele terapeutice ale apei şi că ele au fost preocuparea de-o viaţă a unui asistent medical. „Gheorghe Horia, un asistent medical din comună, a făcut analiza chimică a izvoarelor şi a găsit că apa lor este foarte bună pentru cei cu piatră la rinichi“, a spus Elena Popovici (40 de ani), care s-a născut şi a copilărit în satul Bistriţa.

Un călugăr de la schitul Sf. Ana ne spune că izvorul de la drum e mai puţin îngrijit decât cel pe care îl are în curte şi de care se ocupă. „Apa asta e mai concentrată. Este şi mai curată. O dată la câteva săptămâni, fac curăţenie în bazin şi apoi dau cu agheasmă“, explică el. Călugărul relatează chiar cazul soacrei fratelui său, care a scăpat de piatră la rinichi chiar înainte de a fi operată. „I-am spus să ia apă de la izvor. Femeia a băut de sâmbătă până miercuri, când medicii au constatat că mare parte din piatră s-a dizolvat“, mărturiseşte acesta.

Soacra, care locuieşte într-un sat din Neamţ, bea şi acum apă din izvorul de la schit. Asemeni ei, vin adesea bolnavi chiar din Ploieşti pentru a se trata. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţe Neamţ, dr. Sorin Ciobanu, a precizat că nu a auzit deizvoarele de la Bistriţa şi că apa nu este folosită de nicio instituţie medicală.

Alţi medici cunosc proprietăţile izvoarelor de la Bistriţa. „Ştiu că apele acelea sunt foarte bune. Cunosc cazul unei persoane care a eliminat brusc pietrele de la rinichi după ce a băut acea apă“, a spus medicul Elena Ghenciu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite