Neamţ: Apa de la canalizare ajunge la robinete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa potabilă pe care o beau pietrenii poate conţine şi mici cantităţi de apă uzată de la WC-urile blocurilor din Vaduri. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Apa Serv dau însă asigurări că nu este afectată calitatea apei de la chiuvetă.

Reţeaua de canalizare pe care o are colonia Vaduri din localitatea cu acelaşi nume a comunei Alexandru cel Bun se varsă în Lacul Vaduri. După ce trece printr-o hidrocentrală, apa din acest lac ajunge în Lacul Bâtca Doamnei. De aici este preluată de staţia de captare de suprafaţă care alimentează reţeaua publică din Piatra Neamţ şi împrejurimi. Punctul în care apa de canalizare trece în rezerva de apă potabilă a oraşului se află sub o platformă construită de proprietarul terenului din apropiere. O vegetaţie bogată maschează golful urât mirositor de la mizeriile, inclusiv fecale, transportate de acea reţea.


Nu a primit finanţare europeană


„Canalizarea coloniei Vaduri datează de prin anii 1950 şi deserveşte circa 500 de apartamente. Ea se varsă direct în lac, ceea ce este foarte grav. Proiectul nostru de reabilitare depus pentru atragerea de fonduri europene în urmă cu doi ani nu a obţinut finanţare, deşi au primit comune în care nu va exista niciodată canalizare“, a declarat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun. Edilul speră ca după eşecul cu programul destinat special canalizărilor de la sate să primească o finanţare prin Ministerul Mediului. Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, crede că apa de la robinete nu poate avea probleme din cauza deversării canalizării de la Vaduri. „Nu cunosc problema acelei canalizări, dar ştiu că apa trece printr-o o staţie de tratare“, a spus directorul Morenciu.


Bianca Ivaşcă de la Compania Apa Serv consideră că apele uzate se diluează în cantitatea mare de apă din lac, iar mizeriile solide se decantează.


„Apa uzată din reţeaua de canalizare a comunei Alexandru cel Bun este colectată într-o fosă septică, vidanjată periodic. În condiţiile în care se depăşeste preaplinul fosei, apa uzată, fără suspensii, ajunge în lac. Calitatea apei din sursa de suprafaţă nu este afectată datorită volumului mare de apă din lac şi a volumului mic de apă uzată deversată. Calitatea apei din lac este atent monitorizata de Laboratorul de Analize Apă Potabilă, iar la orice problemă aparută se iau măsuri“, a precizat Bianca Ivaşcă.


Conform acesteia, proiectul în valoare de 85,21 milioane de euro privind modernizarea sistemului de apă şi canal din judeţ, anunţat recent de Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean, nu include şi lucrări în comuna Alexandru cel Bun.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite