„Dragă ghiolbanule, ştim că îţi plac micii, dar muntele nu are nevoie de tine. Stai acasă!”- scrisoarea virală a unui împătimit de trasee montane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1

Andrei Stanca, redactor la eMunte.ro, a redactat o scrisoare adresată celor care nu respectă natura, recomandându-le că mai bine ar fi să stea acasă.

Obiceiurile proaste ale turiştilor români aflaţi în concediu se manifestă chiar şi în locurile extrem din frumoase pe care le-a creat natura, iar omul le nesocoteşte.

Din păcate, chiar şi pe munte, acest „plămân al planetei” este intoxicat de nesimţirea aşa-zişilor turişti, care abandonează tot felul de gunoaie, distrug flora protejată prin lege, poluează atmosfera cu muzica dată la refuz.

Acest lucru îl reclamă şi Andrei Stanca, ziarist la site-ul eMunte.ro, într-o postare virală adresată „Ghiobanilor”.

SCRISOARE către GHIOLBANI. Staţi acasă! Muntele nu are nevoie de voi

"Când vorbeşti despre cei care citesc cărţi din snobism sau de faţadă, discuţia lunecă spre faptul că e bine că le citesc şi-aşa, rău n-are cum să fie. Motivele contează mai puţin, iar ei îşi deschid o mică portiţă către educaţie şi rafinament. Când vine vorba, însă, despre ghiolbanii care merg pe munte, noi am prefera să stea acasă şi să facă orice altceva, numai să lase muntele în pace.

Muntele nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată pentru toată lumea. Muntele îi primeşte cu drag pe cei care respectă natura şi care se respectă pe ei înşişi îndeajuns de mult, încât să încalţe bocancii şi să se asigure că au la ei cele necesare unei drumeţii. Pentru că, dragi ghiolbani, dacă alunecaţi într-o râpă sau vă rătăciţi ca neghiobii pe munte, fără să catadicsiţi să sunaţi la Salvamont înainte de venirea întunericului, puneţi pe drumuri o întreagă echipă de salvatori montani, doar pentru că voi sunteţi nişte ghiolbani.

Dacă vrei să asculţi muzică şi nu te interesează ciripitul păsărilor şi vuietul munţilor, bagă-ţi căştile-n urechi sau stai acasă, pentru că nimeni nu te admiră dacă urci cu maşina până-n vârful muntelui, deschizi portierele şi portbagajul şi dai muzica la maximum. Ne deranjezi la fel de tare, indiferent dacă-l asculţi pe Salam, pe David Guetta, dacă îţi place ”Cheful şoferilor” sau îl admiri pe Ion Dolănescu. În acel moment, ne-am dori să rămâi fără baterie la maşină şi să vii să ne rogi să te ajutăm, iar noi să-ţi spunem cât eşti de ghiolban.

Dragă ghiolbanule, lasă florile în pace! Unele dintre ele sunt protejate prin lege. Dacă le rupi pentru că nu ştii asta, florile rămân rupte, tu demonstrezi că eşti prost, iar cei care ar fi trebuit să se ocupe de educaţia ta, fie că vorbim despre părinţi sau despre diferitele instituţii ale statului, nu şi-au făcut treaba. Dacă le rupi pentru că ”aşa vrei tu”, ca domniţa care a cules, recent, un întreg bucheţel de flori de colţ, înseamnă că eşti un ghiolban nesimţit, care ar trebui amendat cu câteva mii de lei. Pentru că o crimă faţă de natură este un atac la adresa tuturor membrilor societăţii în care habitezi.

Dragă ghiolbanule, îţi respectăm pasiunea pe care o ai pentru mici şi grătare. Şi nouă ne plac micii, de ce să te minţim? Dar, după ce faci un grătar şi chefuieşti alături de ceilalţi ghiolbani din gaşca ta, strânge gunoiul, pune-l în pungi şi ia-l cu tine, pentru că nimeni nu este obligat să suporte, în mijlocul naturii, priveliştea unui loc care arată de parcă pe-acolo ar fi trecut orcii din ”Stăpânul inelelor”. Până la urmă, mizeria făcută de tine va fi strânsă, probabil, de voluntarii din cadrul unor asociaţii, în timp ce tu, ghiolbanule, vei sparge seminţe în faţa blocului şi vei râgâi după bere.

Ghiolbanule, scrisoarea asta ţi se adresează, iar mesajul nostru este următorul: STAI ACASĂ! Muntele chiar nu are nevoie de tine şi eşti mai dăunător în mijlocul naturii decât râia pe-o capră”, îşi încheie scrisoarea Andrei Stanca.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite