Misterul dispariţiei unui cunoscut preot român, rezolvat. Cine a făcut anunţul şi unde se află părintele

Misterul dispariţiei unui cunoscut preot român, rezolvat. Cine a făcut anunţul şi unde se află părintele

Hrisostom Filipescu a fost găsit după mai bine de două săptămâni FOTO: Ciprian Chiriţa

De negăsit de mai bine de două săptămâni, Hrisostom Filipescu, de la Schitul Ţibucani, Neamţ a fost identificat într-o altă ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preotul Hrisostom Filipescu, egumen al Schitului Ţibucani, Neamţ, a fost găsit miercuri, 14 noiembrie, în Germania. Acesta era dat în urmărire de o săptămână, atunci când Poliţia Neamţ a dat curs unor cereri pentru căutarea reclamate în media şi de comunitatea monahală. Hrisostom Filipescu fusese văzut ultima dată pe 29 octombrie, iar postările sale pe reţelele de socializare au alarmat enoriaşii. 
 
„Astăzi, 14 noiembrie a.c., în urma activităţilor întreprinse de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri din cadrul I.P.J. Neamţ, bărbatul de 33 de ani, din localitatea Ţibucani, a fost depistat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, iar la solicitarea acestuia nu putem comunica locaţia exactă în care se află”, se arată într-un comunicat al IPJ Neamţ
 
Şeful Serviciului Investigaţii Criminale, din cadrul IPJ Neamţ a făcut o serie de precizări privind modul în care a fost găsit preotul de către poliţiştii germani:
 
„A fost identificat astăzi în Germania, dar nu ni s-a comunicat exact unde. Nu ne-a venit deocamdată niciun document oficial, doar ce am discutat prin Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române. Nu mi s-au comunicat date despre starea sa de sănătate, mi s-a spus doar că este depistat şi că este depus într-un centru. Ei au zis un centru «de detenţie», dar cred că se referă mai degrabă la faptul că este într-un centru unde aşteaptă să fie anunţată familia în primul rând”, a declarat comisarul-şef Benone Beşu. 
 
Ofiţerul a menţionat că paşii următori vor fi făcuţi în funcţie de ancheta pe care o vor face poliţiştii germani şi de dorinţa pe care o va avea preotul Hrisostom Filipescu. 
 
„Urmează să ni se comunice cum procedăm. Dacă nu sunt probleme, nu a fost răpit, sechestrat şi nu o să vrea să se întoarcă acasă, nu o să putem face nimic. Ştergem alerta şi asta e. Noi ne-am sesizat în baza a ceea ce s-a scris prin presă şi a unor enoriaşi din zonă care au venit şi au depus o plângere privind dispariţia”, a mai menţionat şeful S.I.C. 
 
Ce s-a întâmplat cu părintele Hrisostom
 
Hrisostom Filipescu (33 de ani), egumenul schitului Ţibucani, unul din cei mai apreciaţi monahi din Neamţ, a părăsit Schitul Sf. Maria Magdalena din Ţibucani pe 29 octombrie, lăsând vorbă că pleacă la Bucureşti. Preot, psiholog clinician şi psihoterapeut, autor al unor cărţi de succes, acesta tocmai fusese ridicat în rang de protosinghel pe 26 octombrie.
 
Dispariţia sa a atras atenţia după ce, pe contul său de Facebook şi cel al schitului, au început să fie postate, într-un ritm alert, mesaje extrem de ciudate: acuzaţii de corupţie la adresa mai marilor BOR şi PSD, amestecate cu clipuri cu BUG Mafia, mesaje cu tentă sexuală ori indicii că preotul ar fi părăsit ţara şi s-ar afla ba la Viena, ba la Paris, ori la Berlin.
 
„Pr. Hrisostom Filipescu a făcut o cădere psihică grea. Este o recidivă. A plecat în Franţa, nu se ştie pe unde. În perioada aceasta a postat pe pagina personala de fb, lucruri care sunt rezultatul acestei căderi“, a fost prima explicaţie oferită pe 1 noiembrie de Visarion Alexa, de la Biserica Sf. Nicolae din Bucureşti.
 
Cei mai mulţi dintre comentatorii postărilor consideră că cineva i-ar fi furat telefonul preotului şi cer raportarea conturilor. Versiunea preotului Alexa a fost întărită însă de Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pe 2 noiembrie.
 
„Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferinţă de ordin psihic şi că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat). În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia şi-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit“, a precizat preotul Sturzu.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările