Misterele din ţinutul Neamţului: Stânca Dracului, piatra care se mişcă noaptea, şi cercurile stranii de pe păşunea din Trifeşti

Misterele din ţinutul Neamţului: Stânca Dracului, piatra care se mişcă noaptea, şi cercurile stranii de pe păşunea din Trifeşti

Piatra Teiului (Dracului) şi cercurile misterioase de la Trifeşti

În jurul stâncii Piatra Teiului, de la coada lacului Izvorul Muntelui, s-au ţesut legende dar şi un blestem care se abate asupra celor care îndrăznesc să escaladeze blocul de calcar. Un mister relativ nou a apărut la Trifeşti, lângă Roman, unde s-au semnalat şase cercuri inexplicabile în vegetaţia de pe islazul comunal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Piatra Teiului sau Stânca Dracului, un bloc de rocă izolat înalt de 23 de metri este situat în cuveta lacului de acumulare Izvorul Muntelui, de pe râul Bistriţa, în comuna Poiana Teiului din judeţul Neamţ. Declarată monument al naturii din anul 1951, în prezent cu statul de rezervaţie geologică, stânca poate fi observată de pe viaductul situat la intersecţia drumurilor spre Durău, Vatra Dornei, Bicaz şi Târgu Neamţ. 
  
În funcţie de nivelul lacului de acumulare, piciorul stâncii este cuprins de ape o perioadă bună a anului. În tradiţia locului, se crede că stânca ar fi blestemată după ce, de-a lungul anilor, de la înălţimea s-au aruncat, sau au căzut în gol zeci de oameni, dovadă fiind crucile de fier ridicate în vârf sau în jurul acesteia. 
 
„În anul 1949 învăţătorul Pristavu a vrut să se urce pe vârful stâncii. Dar tocmai atunci când a crezut că a atins culmea, ultima piatră de care s-a agăţat s-a desprins, iar el a căzut şi a murit”, îşi aminteşte profesorul pensionar Dorel Rusu, fost primar al comunei Poiana Teiului în primii ani după revoluţie. 
 
După ce s-a sfătuit cu preotul paroh Vasile Păvăleanu, primarul a dispus să fie montată în vârful stâncii o cruce ca să alunge duhurile rele. 
 
„De atunci, toţi creştinii care trec prin acest loc îşi spun o rugăciune-n gând, după care-şi fac semnul crucii”, mai spune Dorel Rusu.
 
Pentru că în vârful stâncii a crescut un tei, stânca a fost denumită şi Piatra Teiului.
 

Diavolul a pierdut pariul cu Dumnezeu  

Despre una din legendele Pietrei Teiului a scris şi Alecu Russo în secolul XIX. Se spune că stânca îşi schimbă locul în fiecare noapte, iar atunci când dracul vine la ea, toate focurile din localităţile vecine se sting şi toate animalele, de la păsări la patrupede, tac.
 
Legenda spune că stânca solitară a apărut după un pariu dintre diavol şi Dumnezeu. Dracul s-a lăudat că va fura o bucată de stâncă de pe vârful Muntelui Ceahlău, într-o noapte, şi până dimineaţa va deveni stăpân peste omenire. 
 
,,Un zgomot grozav se auzi şi umbra zvâcni în picioare... Diavolul (căci el era), îşi desfăcu aripile, ridică dintr-o clătinătură stânca şi pluti o clipă deasupra Ceahlăului. Se îndreptă spre valea Bistriţei - când o chemare ascuţită sună în văi. Era cântecul de veghe al cucoşului... Şi pentru că noaptea e a diavolului numai decuseară până la cântători, pierzând puterile, diavolul se cutremură, îşi descleştă ghearele şi stânca căzu greu” (Alecu Russo).
 
Şi Alexandru Vlahuţă preia o legendă despre Stânca Dracului în ,,România pitorească” care spunea că Aghiuţă, supărat pe auriul Bistriţei a vrut să o zăgăzuiască pentru totdeauna, aşa că urcând pe culmile Ceahlăului ,,o rupt de acolo un hărtan şi legându-l de-a fedeleşu’ s-a pogorât cu el în puterea nopţii către valea Bistriţii”.
 
Cântatul cocoşilor l-au prins pe Scaraoţchi coborând spre vale furios acesta ,,zbughind-o la naiba” şi lăsând namila de piatră în bătătura Călugărenilor (sat din comuna Poiana Teiului).
 
O altă legendă vorbeste despre un căpcăun care fura fetele din sat şi le ducea pe platoul muntelui, unde le transforma în stane de piatră cu înfăţişări ciudate.
 
Piatra Teiului, Stânca Dracului (sursa foto: neamt-turism.ro)
 
Stânca plimbătoare
 
Oamenii locului mai spun că stânca se mişcă în fiecare noapte pentru că diavolul vrea să fugă cu ea, dar nu reuşeşte. Noapte de noapte, stânca se mută, fie pe stânga, fie pe dreapta, căci se pare, diavolul nu a încetat să încerce să o ia şi să o ascundă în adâncurile apelor pentru a putea stăpâni lumea, şi nu reuşeşte decât să o urnească doar câţiva centimetri.
 
,,Câteodată, în nopţile urâte, diavolul se aşează iar pe stânca de sus… Atunci, ca la o vrajă, toate tac şi toate focurile se sting…”, mai scria Alecu Russo.
 
O explicaţie pentru elucidarea misterului ar putea fi iluzia optică ce se crează din cauza măririi sau micşorării debitului apelor. Fenomenul natural ar fi la baza senzaţiei de deplasare a Pietrei Teiului.
 
Cercurile din islaz, „aeroport de OZN-uri“ la Trifeşti
 
Pe 3 mai 2007, un fenomen straniu i-a uimit pe locuitorii comunei Trifeşti, de lângă Roman. Pe păşunea satului au apărut şase cercuri de vegetaţie uscată, fără ca nimeni să-şi poată explica originea acestora.  
 
 
Apariţia misterioasă a cercurilor cu diametrul de circa 23 de metri, al căror contur era dat de vegetaţia uscată, i-a făcut să se „crucească“ pe localnici, mulţi punând formele geometrice pe seama trecerii prin zonă a extratereştrilor. 
 
La faţa locului au ajuns ulterior specialişti de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ care au efectuat mai întâi măsurători ale nivelului de radiaţii. 
 
„Am făcut măsurători ale radioactivităţii, atât pe cercuri cât şi în interiorul sau în exteriorul acestora. Nivelul este normal, pe alocuri chiar mai mic în câmp decât în vatra satului. Oricum, nu am mai întâlnit aşa ceva, este o reală curiozitate“, declara Neculai Andrei Neagu, consilier în cadrul APM Neamţ.
 
 
Nici radiaţii, nici vegetaţie uscată de la îngrăşăminte 
 
Specialiştii APM au lansat atunci ipoteza conform căreia vegetaţia ar fi putut fi provocată de un îngrăşământ chimic, de genul azotatului de amoniu, vărsat în cantităţi mai mari decât doza normală. Greu de explicat erau însă formele geometrice aproape perfecte desenate pe islazul comunal. Ulterior, analizele de laborator efectuate la APM Neamţ au demonstrat că vegetaţia nu s-a uscat din cauza îngrăşămintelor chimice în exces, conţinutul de azot în sol fiind normal.
 
La un an de la apariţia fenomenului, contururile cercurilor se vedeau clar în vegetaţia de pe păşune. Oamenii au descoperit însă că prin cercurile misterioase au crescut în vară o mulţime de ciuperci.
 
„Iarba creşte mai viguroasă pe contururile cercurilor, dar se şi usucă mai repede“, declara săteanul Ioan Neagu, din Trifeşti. 
 
Misterul cercurilor de la Trifeşti a intrat în discuţia cercurilor pasionaţilor de fenomene paranormale şi pe forumurile on-line. Chiar şi aşa, nimeni nu a putut oferi o explicaţie plauzibilă asupra celor întâmplate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările