Misiune extremă de salvare în Ceahlău pentru un turist căţărat pe o stâncă. Tânărul risca să cadă în gol 17 metri, dar s-a agăţat de un brăduţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiştii nemţeni au avut parte în aceste zile de misiuni dificile în masivul Ceahlău. Cea mai riscantă operaţiune a avut loc chiar în prima zi de Crăciun, când un tânăr din Iaşi s-a abătut de la traseu şi a urcat pe o stâncă din zona cascadei Duritoarea.

Pentru turiştii care abordează traseele din Ceahlău, vremea le poate crea surprize neplăcute, mai ales dacă aceştia se aventurează în afara zonelor marcate. Aşa s-a întâmplat în prima zi de Crăciun, când un tânăr de 28 de ani, din Iaşi, a urcat pe o stâncă din apropierea cascadei Duruitoarea. Turistul a rămas blocat, singurul său sprijin fiind un brăduţ de care s-a agăţat timp de aproape o oră.

„A fost o operaţiune de salvare dificilă şi cu grad ridicat de risc constând în scoaterea din perete folosindu-se tehnică şi echipament special a tânărului care inconştient s-a căţărat pe o stâncă. Acesta a rămas agăţat de un brăduţ aproape o oră, până la sosirea echipei de intervenţie. Tentativa altor inconştienţi de a-l salva cu o funie improvizată din fulare înnodate nu a fost pusă, din fericire, în practică. Tânarul risca să cadă în gol de la aproximativ 17 metri”, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Dumincă, 28 decembrie, din cauza vizibilităţii scăzute, grupurile de turişti care au părăsit masivul Ceahlău au fost atent monitorizate şi nu s-a înregistrat niciun eveniment.

Stratul de zăpadă depus în ultimele 48 de ore măsoara aproximativ 35 cm în jurul cotei 1000 şi aproape 60 de cm la peste 1500 de metri.

Muntele Ceahlău va redeveni zilele acestea o destinaţie pentru grupurile de turişti care şi-au rezervat locuri la cabane pentru a petrece noaptea dintre ani. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe aceştia să se echipeze corespunzător, şi să aleagă unul din cele trei trasee recomandate pentru a nu avea parte de evenimente nedorite.

„În data de 30 decembrie, turiştii care vor urca pentru petrecerea anului nou la cabanele din Ceahlău trebuie sa adopte o conduită de iarnă în condiţiile unor trasee mai dificile, care implicit vor necesita un timp îndelungat de parcurs. Trasee recomandate sunt: Izvorul Muntelui -Lutul Roşu-Dochia, Izvorul Muntelui- Jgheabul cu Hotare -Dochia şi Durău-Fântanele -Dochia, dacă nu există fenomenul de viscol”, a mai precizat Raul Papalicef.

Salvamontiştii mai spun că pentru această perioadă a anului, în masiv nu există condiţiile formării fenomenului de avalanşă. Bazele de intervenţie Dochia şi Durău vor lucra în regim de permanenţă până inclusiv duminică, 4 ianuarie 2015.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite