Mica Unire, pierdută în sălile de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectele personale ale principesei Elena Cuza sunt păstrate la Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ
Obiectele personale ale principesei Elena Cuza sunt păstrate la Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ

Evenimentul nu-i impresionează pe toţi locuitorii din Piatra Neamţ, deşi aici a trăit soţia domnitorului Al. I. Cuza. Documentele vremii arată că, în urmă cu 151 de ani, pietrenii au sărbătorit cu fast unirea Principatelor Române. Azi, în muzeu mai intră doar elevii şi profesorii.   

Mărturiile legate de Unirea de la 24 ianuarie 1859 sunt păstrate în Muzeul din centrul oraşului, în sala dedicată istoriei moderne a României. Aici pot fi admirate un tron al familiei Cuza, o unitate de măsură pentru lungime din 1851, adică o bucată de metal de 33 de cm, şi câteva din obiectele personale ale principesei Elena Cuza, soţia domnitorului.


„Piesele provin din casa în care a locuit timp de 36 de ani Elena Cuza şi care este situată pe strada Ştefan cel Mare”, a spus Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.


Domnitorul a venit la Piatra Neamţ în 1863


În Muzeul de Istorie şi Arheologie vin puţini vizitatori, doar elevi şi profesori. „Ziua Unirii nu e o zi care să-mi atragă atenţia în mod deosebit. Oricum, din şcoală nu am mai avut de-a face cu istoria, că sunt preocupat mai mult de ziua de mâine, decât de trecut“, a spus Dumitru Iftode, tehnician. Singurele manifestări care au evocat evenimentul din urmă cu 151 de ani au fost două simpozioane tematice organizate la Piatra Neamţ şi Bicaz. „Acest capitol important din istoria naţională nu trebuie uitat de nemţeni, indiferent de grijile noastre zilnice. Aici a trăit soţia lui care a făcut acte de caritate pentru oraş, iar însuşi Domnitorul a venit în Piatra Neamţ în 1863“, a povestiti istoricul Gheorghe Radu.

CITEŞTE ŞI:

Braşov: Hora Unirii în Piaţa Sfatului, la minus 20 de grade Celsius


Memoria documentelor păstrate în arhiva naţională arată că, în urmă cu un secol şi jumătate, pietrenii au sărbătorit cu fast Ziua Unirii. „Institutorul Halunga de la şcoala publică numărul 1, dând frâu liber sentimentelor de bucurie la alegerea domnitorului Cuza, a dat foc casei din mahalaua Valea Viei şi, împreună cu alţi locuitori, a jucat Hora Unirii”, a citit din presa vremii istoricul Gheorghe Radu.


În „Darea de seamă a Poliţiei oraşului Piatra Neamţ“, din 30 ianuarie 1859, este descrisă atmosfera care i-a cuprins pe pietreni în seara de 27 ianuarie. „Sara, oraşul cu toate mahalalele şi munţii Pietricica şi Cozla s-au luminat  până dimineaţă cu păcură aprinsă. De pe culmi răsunau în vale buciume, iar pe toate uliţele s-a benchetuit în sunet de fluiere şi cimpoaie”, este scris în documentul păstrat la Arhivele Naţionale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite