Cine sunt medicii puşi sub învinuire în dosarul deschis după incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ

Cine sunt medicii puşi sub învinuire în dosarul deschis după incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ

Incendiul de la Spitalul Neamţ

Procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis punerea sub acuzare a mai multor persoane în cazul incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ soldat cu zece morţi, între acestea fiind şi doi medici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat suspecţii în cazul celei mai mari tragedii care a avut loc la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, fiind puşi sub acuzare şase foşti manageri, doi medici şi două asistente.
Potrivit informaţiilor Adevărul, este urmărit penal şeful Secţiei ATI, Liviu Ungureanu, pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă şi un alt medic al unităţii medicale.
 
Parchetul instanţei supreme a mai precizat oficial şi cauza incendiului, o candelă aprinsă la patul unui pacient într-o atmosferă îmbogăţită cu oxigen şi care nu era aerisită, aşa cum ar fi trebuit în mod normal. 
 
„Se continuă urmărirea penală (...) şi faţă de o altă persoană fizică, medic la secţia ATI (...) constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor, ar fi întocmit şi subscris o adresă din data de 18.06.2021, care conţine menţiuni false privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului. Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală“, se arată în comunicatul Parchetului General. 
 

Ce li se impută asistentelor 

În acest dosar, mai sunt urmărite penal două asistente medicale, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate în muncă. Ele îngrijeau bolnavii COVID cărora li se administra oxigen şi „ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis - o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Aceasta ar fi constituit sursa de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonuui 240 ATI“, conform sursei citate.
 
Urmărită penal este şi o instituţie, în speţă Spitalul Judeţean Neamţ, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă. Procurorii consideră că unitatea nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs după nominalizarea ca spital COVID şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen. În aceste noi condiţii nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure sănătatea şi securitatea la Secţia ATI, nu a luat măsuri de procedurare a unor activităţi apte să conducă la o ventilaţie în salonele ATI, care să asigure securitatea personalului medical şi pacienţilor, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicale. 
 
Cât despre cei şase foşti manageri ai Spitalului Judeţean Neamţ din perioada 31 martie 2020 - 17 noiembrie 2020, în contextul pandemic, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul unităţii: „cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmare moartea a nouă pacienţi, vătămarea corporală a unei asistente şi a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale şi a altor echipamente medicale“, conform Parchetului ICCJ.
 
ERATĂ
Ştirea iniţială conţinea informaţia conform căreia medicul Cătălin Denciu, rănit în urma incendiului, ar fi fost pus sub învinuire. În urma verificărilor jurnalistice suplimentare, reprezentanţii Parchetului General au precizat că acesta nu are calitatea de suspect în dosar. Redacţia Adevărul îşi prezintă scuzele pentru prezentarea informaţiei eronate.
 
Vă recomandăm să mai citiţi: 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările