Medicii nemţeni iau calea exilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ghiorghiu este medic de familie şi a decis de curând să înceapă o nouă carieră în Franţa, de unde a primit o propunere de nerefuzat.

Medicul din comuna nemţeană Secuieni, de 31 de ani, a decis să muncească într-un stat european, unde crede că va fi respectat. „Am depus o singură cerere la un post din Franţa şi am fost sunat imediat pentru a mi se face o propunere. Salariul este undeva între 8-9.000 de euro lunar, pe o listă exclusivă, cu 3.000 de pacienţi. Voi alege gândindu-mă la binele familiei mele“, a explicat doctorul Ghiorghiu.


Medicul din Secuieni a precizat că nu va pleca singur, ci împreună cu soţia şi cei doi copii. „Soţia este farmacist şi îşi va găsi repede de lucru acolo pentru că şi cei din domeniul ei sunt foarte căutaţi“, a mai spus doctorul.

„Străinii ne iau doctorii gata formaţi“
Alţi doi specialişti din Spitalul Judeţean Neamţ îşi fac bagajele. Unul dintre aceştia este chiar directorul medical, doctorul Sorin Ciobanu. Ultimele decizii anunţate de guvernanţi legate de reducerea veniturilor bugetarilor îi determină pe tot mai mulţi medici să părăsească sistemul sanitar românesc. Reprezentanţii Colegiului Medicilor din Neamţ susţin că spitalele din judeţ sunt o pepinieră de specialişti pentru unităţile medicale din vestul Europei.

„Anual, statul investeşte peste 20.000 de euro în şcolarizarea unui student. Dacă facem un calcul cu cei şase ani petrecuţi în facultate şi alţi cinci din timpul rezidenţiatului, ajungem la impresionanta sumă de 250.000 de euro. Străinii ne iau doctorii gata formaţi. Spre exemplu, peste 40 de procente din medicii străini din Franţa sunt români“, a spus doctorul Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ.

Specialiştii susţin că cel mai mare deficit se va resimţi în rândul cadrelor medicale medii, asistente medicale şi infirmieri, unde scăderea salariilor se va simţi mai puternic. Anul trecut, peste 100 de asistenţi medicali afiliaţi Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Neamţ au solicitat eliberarea documentelor necesare pentru părăsirea sistemului sanitar. „Pentru mulţi dintre cei care profesează zilnic în sistem, meseria a devenit numai un mijloc de a-şi câştiga existenţa“, a afirmat Puiu Sârbu, preşedinte ordinului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite