Mari cantităţi de medicamente cu efect psihotrop şi de morfină, „dosite“ într-un spital. Cazul, anchetat de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucruri ciudate se petrec la unitatea din oraşul de sub Cetatea Neamţ. FOTO: Stiri Piatra Neamţ
Lucruri ciudate se petrec la unitatea din oraşul de sub Cetatea Neamţ. FOTO: Stiri Piatra Neamţ

Două anchete penale, una a Poliţiei Economice şi alta a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate, au fost declanşate la Spitalul Orăşenesc din Târgu Neamţ pentru stabilirea motivului pentru care medicamentele au fost „consumate” doar pe hârtie şi apoi stocate într-un birou.

Întreg scandalul a pornit de la dezvăluirile unei angajate şi a unei voluntare de la unitatea medicală din oraşul de sub Cetatea Neamţ, iar ulterior totul s-au soldat cu demararea unor anchete penale. 

Mai exact, în vizorul Poliţiei Economice şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi terorism (DIICOT) - serviciul teritorial Neamţ, este modul prin care substanţe cu efect psihotrop, se pare morfină, Mialgin şi Haloperidol, au fost comandate de către spital, în cantităţi foarte mari, cu mult peste necesarul obişnuit. 

Cele două denunţătoare pomenesc despre reţele care acţionau, ca o mare familie, în favoarea lor şi în defavoarea spitalului: angajări pe pile, tratamente preferenţiale (soţia unui fost director tratată de coronavirus „preventiv“, folosindu-se medicamente din spital), dar şi consultaţii fictive, în urma cărora o serie de pacienţi erau trimişi la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, fără să fie examinaţi. De asemenea, se vorbeşte şi despre pontaje preferenţiale pentru mai mulţi medici, care au ajuns să lucreze mai mult de 24 de ore pe zi. 

După ce o serie de informaţii despre cele ce se petreceau la Târgu Neamţ au apărut în presă în cursul lunii iunie (printre latele, se afirma că se achiziţionau substanţe psihotrope în cantităţi şi de 40 de ori mai mari faţă de necesar), la începutul lunii iulie la spital au ajuns procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism. Deşi cei de la DIICOT, conform uzanţelor legale, nu fac niciun fel de comentarii pe seama anchetei aflate în derulare, directorul spitalului din Târgu Neamţ a povestit, pentru „Adevărul” ce se întâmplă în unitatea medicală pe care o conduce.

„Este vorba despre DIICOT şi nu de AgenţiaNaţională Antidrog, aşa cum s-a scris eronat în presă. Există anchete în desfăşurare, urmare a unor lucruri care s-au petrecut în cadrul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamţ. Este vizat şi modul în care unele medicamente au fost comandate în plus faţă de nesităţile unităţii. Am luat măsuri , iar acum circuitul medicamentelor este foarte strict“, a declarat medicul Alexandru Pătraşcu, directorul spitalului, care a fost numit în funcţie în aprilie 2020.

„Sper ca autorităţile să îşi facă datoria“

Acesta a mai mărturisit şi că anchetatorii au înaintat o adresă conducerii unităţii medicale, cerând să li se pună la dispoziţie documentele legate de achiziţia mai multor medicamente, procedura de achiziţie, foi de observaţii ale pacienţilor de la Centrul de Primiri Urgenţe, tratamente administrate şi alte acte care se întocmesc la diverse proceduri sanitare. 

Se pare că pe foile de la compartimentul primiri urgenţe era scris un tratament, unde se regăsea acea substanţă, dar erau şi alte înscrisuri pe care nu se regăsea medicamentul, dar din calculator era scăzută. Practic, este o formă mai elaborată de furt, în esenţă. În urma unor controale interne, medicamente în plus faţă de necesar au fost descoperite în biroul unei asistente şefe, care nu mai lucrează acum la spital. 

Revenind la directorul Spitalului „Sfântul Dimitrie”, doctorul Pătraşcu crede că, după ce a preluat funcţia, a deranjat unele persoane din cadrul unităţii, prin măsurile dispuse la situaţii punctuale. Managerul nu-şi poate explica de ce s-au făcut achiziţii peste necesar. „Sper ca autorităţile să îşi facă datoria. Îmi doresc să-şi facă datoria“, a mai susţinut medicul Alexandru Pătraşcu. 

Asistenta a încercat să dea şpagă pentru a scăpa de anchetă

Posibile plusuri şi minusuri în gestiunea fostului cadru medical s-au constatat în urma unei inventarieri şi a unui audit intern la Centrul de Primiri Urgenţe, iar comitetul director a decis, în luna aprilie, ca ea să fie suspendată din funcţie pe perioada anchetei interne dispuse. 

Numai că, asistenta şefă a refuzat să predea gestiunea şi nu s-a prezentat la predare, urmând să fie înştinţată oficial pentru a se prezenta la inventar. Ulterior şi-a înaintat demisia, lucru neacceptat, apoi a solicitat concediu medical, refuzat şi el pentru că nu avea avizul medicului şef şi al directorului medical. 

Managerul mai spune că fosta angajată i-a cerut să o „ajute“, oferindu-i un plic cu bani, lucru pe care l-a adus la cunoştinţa organelor de cercetare penală.

Vă mai recomandăm şi:

Strigăt disperat de ajutor dintr-un focar de COVID-19: „Suntem luaţi pe timp de noapte din case şi duşi la spital cu forţa!“

Drama cutremurătoare a unor părinţi a căror fetiţă a murit la Istanbul după o viaţă petrecută prin spitale

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite