Liderul cămătarilor şantajişti care cerea taxă de protecţie şi în închisoare. Deţinut ameninţat cu violul dacă nu achită. Cum îşi conducea liniştit afacerile din exterior

Liderul cămătarilor şantajişti care cerea taxă de protecţie şi în închisoare. Deţinut ameninţat cu violul dacă nu achită. Cum îşi conducea liniştit afacerile din exterior

Vasile Capră acţiona în trei cartiere din Piatra Neamţ. FOTO: adevarul.ro

În urma unei anchete a DIICOT Neamţ, opt persoane au fost arestate pentru că au terorizat chiriaşii din trei cartiere cu locuinţe sociale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetările în cazul unei grupări infracţionale care acţiona în Piatra Neamţ au arătat că unul dintre lideri, arestat în ianuarie 2020, într-un alt dosar penal, cerea taxă de protecţie în Penitenciarul Bacău şi că îşi continua afacerile de după gratii. 
 
Ieri seară, 20 mai, după descinderile efectuate de DIICOT, dintre cele 16 persoane reţinute, opt au fost arestate la Tribunalul Neamţ. Infractorii erau organizaţi într-o structură bazată pe relaţii familiale - fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au
aderat alţi suspecţi. După gratii, pentru 30 de zile, au ajuns unul din lideri, Dan Capră, Garofiţa Capră, Iulian Capră, Mihai Capră, Vasile Capră, Eduard Stejar, Florica Nicoleta Lazăr şi Ana Maria Toma. 
 
Ei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj. Anchetatorii spun că faptele s-ar fi comis în perioada 2017- 2020, acuzaţii terorizând cartiere cu locuinţe sociale Văleni I, Văleni II şi Speranţa, din municipiul Piatra Neamţ. 
 
Dădeau bani cu camătă şi cereau taxe de protecţie, iar cei care nu plăteau erau bătuţi şi siliţi să-şi părăsească casele. Dintre arestaţi, Vasile Capră, de 38 de ani, unul dintre lideri, este deja după gratii, la Penitenciarul Bacău, în urma altui dosar cu fapte similare, fiind plasat în detenţie în ianuarie 2020. 
 
Dintr-un comunicat DIICOT reiese că el continua să comită infracţiuni şi din închisoare. Cerea şi aici taxă de protecţie şi dirija membrii grupării pentru recuperarea unor „biruri“ de la comercianţii
dintr-o piaţă din Piatra Neamţ. 
 
În detenţie a cerut de la un deţinut 400 de euro ca să-l protejeze, ameninţându-l că va fi violat de el şi de alţi arestaţi dacă nu plăteşte. 
 

Apelarea la „toate mijloacele”, pentru retragerea unei plângeri

Aspect de la reţinerea unui membru al grupului de infractori. FOTO: Dan Sofronia
 
„În perioada 05.05. - 10.05. 2020 suspectul l-a contactat pe un alt deţinut din penitenciar şi i-a solicitat să ia legătura cu familia pentru a-i remite 400 Euro, cu titlu de taxă de protecţie. Profitând de faptul că
deţinutul nu mai fusese anterior încarcerat, neavând astfel relaţii în interiorul penitenciarului, membrul grupului l-a ameninţat că, în cazul unui refuz, va fi agresat fizic şi sexual de către acesta, cât şi de către alţi deţinuţi. Cu această ocazie, suspectul i-a comunicat persoanei vătămate ca suma de bani să fie dusă la un bar de pe raza comunei Roznov şi remisă unui alt membru al grupului“, arată DIICOT. 
 
Apoi, pe 17 şi 18 mai, Vasile Capră, cu ajutorul unor deţinuţi, a contactat-o pe mama victimei, pentru a-i da intermediarului suma de bani, stabilind că a doua zi, 19 mai, cineva va veni la locul ei de muncă, pentru a primi suma în euro. Numai că, în momentul remiterii celor 400 de euro, au intervenit forţele de ordine, fiind realizat flagrantul. 
 
În comunicatul DIICOT se mai relatează că Vasile Capră le-a solicitat rudelor să facă presiuni asupra unei persoane care îl reclamase pentru a-şi retrage plângerea. I-a solicitat celuilalt lider al grupării, Dan Capră, se pare fratele aflat în libertate, să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct, pentru retractarea acuzaţiilor, spunându-i să apeleze la „toate mijloacele”. 
 
I-a mai cerut să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protectie. 
 
„În cursul lunii martie 2020 o persoană din municipiul Piatra Neamţ, apropiată grupului infracţional organizat, a fost agresată în zona cartierului Speranţa, motiv pentru care liderul grupului a convocat «o echipă» şi s-a deplasat pentru aplicarea unor corecţii fizice, ce nu s-au concretizat, întrucât potenţialele victime nu erau acasă“, mai arată DIICOT.

Cum acţiona gruparea de cămătari şantajişti

Gruparea acţiona în trei cartiere unde Primăria Piatra Neamţ a construit locuinţe sociale. Ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le sînt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi de care beneficiau victimele. În cazul în care unul dintre datornici nu achita rata la data stabilită, „creditorii“ apelau la lideri, care decideau dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute violenţele. 
 
„Membrii acestei grupări au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa din Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de SC Locativ Serv. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional
sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinându-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier“, explică DIICOT modul de acţiune a acuzaţilor.
 
Anchetatorii mai spun că locuinţele rămase libere erau gestionate de membrii grupului, cu acceptul unei persoane din conducerea societăţii din subordinea Primăriei Piatra Neamţ, administratorul zonei, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi tâlhării. Funcţionarul de la Locativ Serv este cercetat în stare de libertate.
 
Cât îl priveşte pe Vasile Capră, el a fost arestat în primul caz pentru infracţiuni similare, comise în perioada 26 decembrie 2019 - 6 ianuarie 2020. Cerea taxe de protecţie, suma fiind de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin.
 
Pentru a fi convingător ameninţa victimele că le violează copiii, iar pe femei că le obligă să se prostitueze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: