Liceenii nemţeni, codaşi la informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testarea cunoştinţelor la calculator a scos la iveală lacunele elevilor
Testarea cunoştinţelor la calculator a scos la iveală lacunele elevilor

Din 100 de elevi, 85 nu s-au descurcat la simularea la Bac. Tinerii pun rezultatele la evaluarea competenţelor digitale pe seama lecţiilor slabe care le sunt predate la şcoală.

Rezultatele finale anunţate de Ministerul Educaţiei pentru elevii din judeţul Neamţ arată că liceenii nu sunt obişnuiţi cu internetul şi cu lucrul la calculator. Drept dovadă, procentul celor care au obţinut calificativul „utilizator experimentat“ în urma simulării probei de certificare a competenţelor digitale este foarte mic în comparaţie cu media naţională.

Astfel, dintre cei 1.578 de elevi care au susţinut proba simulării competenţelor digitale, numai 14% au reuşit să obţină calificativul „experimentat“. Restul, mai au o şansă în echivalarea acestei probe cu examenul de competenţe ECDL. Deşi majoritatea tinerilor care au susţinut proba pe 20 ianuarie au calculator acasă, rezultatele lasă de dorit.

Profesorii descumpăniţi, elevii mulţumiţi

„Ne aşteptam la mai mult şi am fost surprinşi de rezultate. Am pus datele pe seama faptului că elevii nu au fost obişnuiţi cu astfel de probleme şi că a fost prima dată când au susţinut o asemenea probă“, a declarat inspectorul şcolar Camelia Neţa. Totuşi, mulţi elevi spun că testarea nu le-a creat dificultăţi. „Proba n-a fost grea deloc. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu site-ul, pentru că a fost blocat o perioadă. Eu petrec mult timp în faţa calculatorului în fiecare zi şi sunt mulţumit că am luat calificativul avansat“, a spus Alin Burca, elev la un liceu din oraş. Pe de altă parte, numărul celor care au obţinut calificativul „începător“ este mare, dacă sunt luate în considerare numărul orelor de informatică din şcoli.

Unii elevi nu ştiu cum să deschidă computerul

„Am avut în dreapta mea o fată care m-a întrebat foarte sincer: ştii cumva de unde deschid un document text? Nu ştiu ce a făcut la orele de informatică“, a adăugat Liliana Donciu, liceancă.

De aceeaşi părere sunt şi oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, care le-au transmis profesorilor de informatică să se implice mai mult. „La momentul acesta ne bucurăm că nu a fost decât o simulare şi sperăm ca până la proba definitivă elevii noştri să se pregătească temeinic. Sper ca profesorii de informatică să ia măsurile care se impun la orele de curs“, a declarat Luminiţa Vârlan, inspector general al IŞJ Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite