Lebedele de pe lacurile din Neamţ migrează mai repede

Lebedele de pe lacurile din Neamţ migrează mai repede

Cele mai multe lebede pot fi admirate pe lacul Pângăraţi

Situaţia este determinată de încălzirea vremii. Pentru prima dată de când sunt monitorizate lacurile din apropiere, au fost văzute egrete mari la Pângăraţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Păsările de apă de pe trei lacuri din apropiere de Piatra Neamţ au fost numărate, marţi, în cadrul unui program mondial de monitorizare, International Waterbird Count.

Anul acesta au fost observate mai puţine lebede decât în alţi ani, din cauza temperaturilor mari înregistrate în ultimele zile, ceea ce le-a grăbit migraţia spre zonele de cuibărire, după cum a precizat Manuela Cozma, comisar al Gărzii de Mediu Neamţ şi membru al Societăţii Ornitologice din România.

Lebede cântătoare

Cei care vor să admire aceste frumoase păsări mai au la dispoziţie doar câteva săptămâni. „În funcţie de evoluţia vremii, este posibil ca migraţia păsărilor care iernează pe lacurile Pângăraţi, Vaduri şi Bâtca Doamnei să se încheie la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie“, a precizat Manuela Cozma.

Pe cele trei lacuri, dintre care Pângăraţi şi Vaduri sunt arii de protecţie avifaunistică, au fost observate 250 de lebede de vară, 95 de lebede de iarnă. Cele mai multe, 67, sunt la Pângăraţi. „Cea mai vizibilă diferenţă dintre cele două specii de lebădă este dată de culoarea ciocului. Acesta este galben la lebăda de iarnă şi roşu-portocaliu la cea de vară. Lebăda de iarnă se mai numeşte lebădă cântătoare, deoarece emite în timpul zborului sunete asemănătoare unui cântec. Cea de vară se mai numeşte mută, pentru că nu scoate sunete“, a explicat Manuela Cozma. Denumirea le vine de la faptul că una este prezentă în zonele noastre numai iarna, după ce se cuibăreşte în extremitatea nordică a Europei, iar cealaltă este prezentă şi vara.

Egretele, în premieră

Au fost numărate peste 1.300 de exemplare de raţă mare, circa 200 de exemplare de raţă mică, cam tot atâtea de raţă sunătoare şi doar trei exemplare de raţă suliţar, acestea din urmă doar pe lacul Bâtca Doamnei. „E o raţă frumoasă, destul de rară, care se numeşte suliţar pentru că masculul are o coadă alungită, în formă de suliţă“, a precizat comisarul.

Pentru prima dată de când sunt monitorizate păsările de apă în această zonă, pe lacul Pângăraţi au fost văzute şase egrete mari. O altă raritate este ferestraşul mic. „Pe lacul Vaduri am observat o pereche de ferestraş mic, o rudă a raţelor, cu ciocul dinţat, care se scufundă. Doar în urmă cu doi ani am mai observat această specie, însă un singur mascul“, a încheiat Manuela Cozma.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: