La mormântul dintre brazi, pomenire cu delegaţi de la Ambasada Germaniei. Tradiţia de 14 ani într-un sat din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Germaniei a avut trimişi la slujba din Neamţ FOTO: Florin Jbanca
Ambasada Germaniei a avut trimişi la slujba din Neamţ FOTO: Florin Jbanca

Ambasada Germaniei la Bucureşti a fost reprezentată pentru prima dată la comemorarea ostaşilor ucişi în septembrie 1944 în pădurea din comuna Tarcău.

Locuitori ai satului Brateş, comuna Tarcău au participat pentru al 14-lea an consecutiv la slujba de comemorare a ostaşilor germani îngropaţi în pădure, la mormântul dintre cei patru brazi. Sâmbătă, 4 mai, oamenii au respectat tradiţia de a veni cu ouă roşii, cozonac şi pască în locul în care odihnesc osemintele a opt soldaţi seceraţi de armata rusă, în timpul luptelor din septembrie 1944.

De această dată, la momentul religios oficiat de preotul paroh Emilian Căruceru au fost prezenţi şi doi delegaţi ai Ambasadei Germaniei la Bucureşti, care au depus o coroană de flori şi au prezentat onorul.   

„Modul în care comemoraţi dumneavoastră aici se aseamănă cu modul de comemorare al soldaţilor germani, de pe urma cărora vrem să învăţăm despre greşelile făcute, dar şi să comemorăm pe toţi cei ce s-au pierdut indiferent de apartenenţa lor. În Germania, dar şi aici, dorim ca aceste evenimente să fie înţelese ca evenimente ale păcii. Vă mulţumim tuturor care vă aflaţi aici, Bisericii Ortodoxe Române, pentru ceremonia foarte frumoasă şi domnului Benedek, care în a doua generaţie se ocupă de acest lăcaş“, a spus locotenent colonel Oliver Palkowitsch, locţiitor al ataăatului militar al Ambasadei Germaniei la Bucureşti. 

Alături de aghiotantul său, ofiţerul cadet Mathias Havlik, lt.col. Palkowitsch s-a întreţinut cu Nicolae Benedek, bătrânul care a preluat de la tatăl său grija acestui loc în care au fost recuperate şi îngropate într-un singur mormânt trupurile celor opt soldaţi germani. 

Delegaţia diplomatică a primit din partea sătenilor un cadou simbolic, un pumn de ţărână de pe mormântul unde au fost îngropaţi laolaltă soldaţii ucişi de ruşi. 

Cum au căzut soldaţii nemţi în capcană 

Povestea soldaţilor fără nume care odihnesc în groapa comună de la Brateş este ştiută cel mai bine de Nicolae Benedek. Acesta s-a născut în februarie 1944, iar scenele care au dus la uciderea nemţilor s-au petrecut şapte luni mai târziu, în septembrie. 

„Istoria acestui mormânt şi ce s-a petrecut aici le ştiu de la tata, Iosif Benedek, de când eram copil. Aveam vreo 3-4 ani când m-a adus prima dată şi mi-a arătat mormântul, iar povestea mi-a spus-o de mai multe ori. În septembrie 1944, nemţii erau în retragere, venind de peste munţi, dinspre Roznov, pe o linie ferată pe care circula un tren forestier, un fel de mocăniţă. Ruşii demontaseră o şină, iar atunci când au ajuns la Brateş, trenul nu a mai putut înainta. I-au prins pe nemţi atunci într-o ambuscadă şi i-au mitraliat pe toţi“, spunea Nicolae Benedek.

La comemorarea din mai 2019 au mai fost prezenţi profesorul de istorie Dragomir Oprea şi oficialităţile locale, primarul comunei Tarcău, Iulian Găină şi viceprimarul Mircea Nistor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite