Judeţul în care numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat în 90 de minute. Au fost întocmite trei dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru persoane care au participat la un campionat de dans sportiv au fost depistate pozitiv după întrecere. FOTO: stirineamt.ro
Patru persoane care au participat la un campionat de dans sportiv au fost depistate pozitiv după întrecere. FOTO: stirineamt.ro

În Neamţ numărul de persoane infectate cu COVID-19 a crescut la 14. Ultimele şapte cazuri sunt ale unor nemţeni care s-au întors acsă din Italia.

În judeţele Moldovei, cele mai multe cazuri de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus erau sâmbătă, 21 martie, la Iaşi - 20, Suceava - 19 şi Neamţ - 14. 

În judeţul Neamţ, numărul pacienţilor s-a dublat brusc, în doar 90 de minute, conform raportărilor Direcţiei de Sănătate, crescând de la 7 la 14. 

Astfel, sâmbătă, la ora 8.30, instituţia anunţa că 136 persoane erau în carantină, 1.807 persoane în autoizolare la domiciliu şi că au fost confirmate 7 cazuri de infecţii cu virusul CoVid, toate internate la Spitalul de boli infecţioase Sfânta Parascheva. 

A urmat apoi, la ora 10.00, alt comunicat, în care se preciza: „Încă 7 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus), care sunt in carantină, urmează să fie transferate în cursul zilei la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. (...) La data de 21.03.2020, de pe teritoriul judeţului Neamţ s-au raportat la Centrul Naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile următoarele informaţii: 136 persoane în carantină; 1807 persoane în auto-izolare la domiciliu; 144 teste efectuate la persoanele în carantină“. 

De menţionat că noile cazuri de îmbolnări erau ale unor cetăţeni din Neamţ, care se aflau în carantină,

în centre speciale, toţi sosind pe 15 martie din Italia. De altfel, din totalul situaţiilor confirmate, în 9 dintre ele este vorba despre nemţenii veniţi acasă din ţara străină menţionată. 

Iese în evidenţă şi faptul că patru dintre pacienţi sunt persoane care au participat la Campionatul

Naţional de Dans Sportiv de la Piatra Neamţ, care a avut loc în intervalul 29 - 1 martie 2020. 

În această situaţie sunt un constănţean, venit în oraşul străjuit de culmea Pietricica pentru a urmări evoluţia fiicei, un antrenor, organizatorul întrecerii şi un inginer, al cărui fiu a cântat imnul la deschiderea oficială. A patra îmbolnăvire este cea a unei fetiţe de 10 ani din Bicaz, care a concurat la competiţia de dans. 

Dacă numărul cazurilor a mai crescut de ieri şi până astăzi în judeţul Neamţ nu se ştie, de la nivel central interzicându-se informări transmise de autorităţile locale, acestea urmând a fi făcute doar de

Grupul de Comunicare Strategică. 

Dincolo de situaţia expusă, în Neamţ, în ultimele 24 de ore, au fost intensificate misiunile de verificare a modului în care persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu respectă obligaţiile avute.

   

Dosar penal după ce a ieşit din izolare de două ori într-o zi

Poliţiştii au controlat 715 persoane, iar pentru abaterile constatate au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.100 lei. A fost întocmit şi un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. 

Nemţeanul în cauză ar fi fost amendat pentru că nu se afla la domiciliu, iar câteva ore mai târziu, la o altă verificare s-a constatat că iar nu era acasă, lucru care a impus deschiderea anchetei penale. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ au fost în lucru alte două dosare penale pentru aceeaşi infracţiune, unul dintre ele fiind clasat. 

Acuzat era Vasile Ouatu, un cunoscut om de afaceri şi fost patron al echipei Unic, care a evoluat în

prima ligă de volei feminin. Cazul a fost deschis pe 18 martie, având ca obiect sesizarea din oficiu a poliţiştilor pentru că, pe 17 martie, în jurul orei 21:00, acesta a fost transportat de o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dar a refuzat prelevarea probelor biologice pentru diagnosticul infecţiei cu noul coronavirus. 

„Persoanei în cauză i s-a întocmit chestionarul de evaluare a riscului de îmbolnăvire cu noul

coronavirus 2019-nCoV, stabilindu-se că nu se încadrează drept caz suspect. După evaluarea medicală pacientul a refuzat internarea“, conform Parchetului Piatra Neamţ. 

Ulterior acestei situaţii, Vasile Ouatu a fost confirmat cu coronavirus, dar s-a considerat că nu a

comis vreo infracţiune, anchetatorii hotărând clasarea cauzei pe motiv că „fapta nu există“. 

Celălalt dosar îl priveşte pe Ciprian Nechita, un inginer pietrean confirmat pozitiv. „La data de 14.03.2020, cu ocazia prezentării la UPU a Spitalului Judeţean un bărbat de 35 de ani nu a

respectat măsurile privind prevenirea şi combaterea virusului COVID-19, prin aceea că nu a adus la cunoştinţa cadrelor medicale faptul că anterior a intrat în contact cu o persoană contaminată, punând în pericol sănătatea cadrelor medicale care i-au acordat îngrijiri“, a transmis Parchetul. 

Inginerul a fost confirmat pozitiv după ce a fost la spital, iar cei care l-au consultat, şase cadre sanitare, au intrat în autoizolare la domiciliu. Ciprian Nechita a participat şi el la Campionatul Naţional de Dans, fiul său intonând imnul la deschiderea oficială.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite