Judecătorii despre arestaţii de la Ambulanţa Neamţ: „Nesinceri. Au dat dovadă de perseverenţă infracţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajările la Ambulanţă costau câteva mii de euro FOTO Facebook
Angajările la Ambulanţă costau câteva mii de euro FOTO Facebook

În motivarea arestării unor angajaţi de la Ambulanţa Neamţ, care sunt acuzaţi de dare de mită, judecătorii au arătat că inculpaţii au fost nesinceri, dând dovadă de „perseverenţă infracţională“.

UPDATE DNA Bacău a anunţat „extinderea urmăririi penale faţă de suspecţii:

MORENCIU DAN DORIN, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (S.J.A.) Neamţ, în sarcina căruia s-a mai reţinut, în afara infracţiunii mediatizate anterior, comiterea altor cinci acte materiale de luare de mită;

LEONTE ELENADRĂGUŞANU IONELA-MIHAELAMOVILĂ CRISTIANOGLINZANU MIHAI-MARIUS şi CRISTESCU CONSTANTIN, toţi angajaţi pe o perioadă determinată în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (S.J.A.) Neamţ, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 02 – 10 mai 2022, cele cinci persoane ar fi fost de acord cu pretenţiile managerului general interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (S.J.A.) Neamţ, Morenciu Dan Dorin, de remitere a sumei de 5.000 euro/persoană pentru a fi declaraţi admişi la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, în instituţia menţionată, de către personalul sanitar şi sanitar auxiliar.

În contextul menţionat mai sus, în perioada 02 – 18 mai 2022, suspectul Morenciu Dan Dorin ar fi primit de la suspecţii Movilă Cristian, Leonte Elena, Drăguşanu Ionela Mihaela şi Oglinzanu Mihai Marius sumele de bani pretinse anterior, în total 20.000 euro.

Restul de 5.000 euro urmau sa fie primiţi de la candidatul Cristescu Constantin în ziua de 18 mai 2022, dar, datorită intervenţiei procurorilor anticorupţie, această remitere nu a mai avut loc.

Suspecţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.“

Cazul de corupţie de la Ambulanţa Neamţ, unul în care sunt deja 11 arestaţi, fiind posibilă punerea sub acuzare şi a altora, pentru dare sau luare de mită, scoate la iveală aspecte groteşti despre ceea ce se petrece în sistemul sanitar. În această speţă, un concurs de angajare a fost măsluit, mita fiind de zeci de mii de euro. 

După gratii au ajuns, pe 19 mai 2022, directorul Dan Morenciu, de 67 de ani, numit în funcţie de doar trei luni, alături de asistentele şefe Luminiţa Rozonschi şi Elena Preda. Pe 27 mai, tot la Tribunalul Bacău, erau areste alte opt persoane, care au dat mită 48.000 de euro, pentru a fi angajate definitiv. 

Ele lucrau la Ambulanţă din 2020, din timpul pandemiei, ocupând funcţiile pe un timp determinat. Este vorba despre Cristina Dogariu, Aurel lupu, lie Butnariu, Magdalena Epanu, Petru Mihăilă, Iuliana Ciobanu, Răzvan Iftimie şi Bogdan Bălan, care au „cotizat“ cu câte 6.000 de euro fiecare pentru posturi de şoferi şi asistente. 

În motivarea arestărilor, magistraţii au arătat că cercetarea inculpaţilor sub control judiciar, solicitare făcută de avocaţi, ar fi de natură să creeze un sentiment de insecuritate pentru relaţiile sociale referitoare la exercitarea cu bună credinţă a atribuţiilor date prin lege. Judecătorii au mai consemnat că cele opt persoane puse sub acuzare au avut o atitudine nesinceră. 

„Trebuie să avem în vedere gravitatea faptelor şi împrejurărilor concrete de săvârşire a acestora, caracterul activităţii infracţionale, de natură a compromite prestigiul, autoritatea şi credibilitatea instituţiilor statului (...). În raport cu această situaţie, dar şi de modul concret de concepere şi executare a activităţii infracţionale, respectiv de luarea unor măsuri sporite de precauţie, de natură să îi ajute să se eschiveze de la răspunderea penală pentru faptele comise, apreciem că inculpaţii au dat dovadă de perseverenţă şi de curaj infacţional deosebit“, se arată în motivarea instanţei. 

„Îs nesimţiţi de-a dreptul, băi!“ 

În hotărârea Tribunalului Bacău se mai precizează că ancheta vizează şi alte persoane, între care un lider sindical, care s-ar fi ocupat şi el de colectarea mitei, fiind pomenit şi numele unei foste directoare. În aceste condiţii, este posibil ca Direcţia Naţională Anticorupţie să extindă cercetările şi în cazul altor personaje implicate. 

Anchetatorii au dezvăluit şi mercurialul şpăgilor pentru obţinerea unui post la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ: „În virtutea funcţiilor de conducere, au pretins sume în cuantum de 10.000 de euro de la candidaţii pentru ocuparea postului de asistent medical şi 5.000 de euro de la candidaţii pentru şofer autosanitară“. 

Pentru a proba activităţile infracţionale, în acest dosar au fost efectuate interceptări telefonice. Unele dintre ele conţin detalii despre modul de acţiune şi cum s-au colectat banii pentru promovarea concursului. Din altele, reiese că participanţii la examen au completat câte şapte-opt răspunsuri din cele 50 ale chestionarului, ceea ce denotă că numai de acordarea de prim ajutor şi salvarea unor vieţi nu erau în stare: 

„Îs plină de draci şi de nervi, ştii (...), păi îţi dai seama că ăştia au lăsat foile goale, cum le-o lăsat şi....“. „O făcut 7 întrebări, fă Tatiană, din 50, 7 întrebări? 7 întrebări? Da' dă-i în morţii mamii lor...“ „Şi vreau să zic că la nişte teze am mai corectat eu în teze, că nu aveam de unde să-i scoţi ca să le dau minim 6, Tatiană, nu am avut de unde. Îs nesimţiţi de-a dreptul, băi!“. 

La flagrantul realizat pe 18 mai 2022, asupra managerului Morenciu s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro. În portofel, ca bani de buzunar, acuzatul avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei, iar la domiciliu s-au găsit 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi anchetatorii au descoperit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în monedă străină fiind ascunsă într-un pantof. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Misiune „specială“ a pompierilor, soldată cu adoptarea unui pisoi. De unde a fost salvat

Marea bătălie de la „Borta Dracului“. Soldaţi ruşi, unguri, germani şi români, pomeniţi de Înălţare

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite