Jaf prin păduri. Corupţie, fals şi uz de fals la un ocol silvic. Percheziţii şi audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modul în care a fost exploatat lemnul la un ocol silvic este anchetat de DGA FOTO Dan Sofronia
Modul în care a fost exploatat lemnul la un ocol silvic este anchetat de DGA FOTO Dan Sofronia

Poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins la un ocol silvic, fiind efectuate percheziţii într-un dosar cu acuzaţii de corupţie şi fals

Modul în care se desfăşura „activitatea“ la Ocolul Silvic Pipirig, zonă cu întinse suprafeţe împădurite, o structură a Direcţiei Silvice Neamţ, este cercetat de Direcţia Generală Anticorupţie. În această dimineaţă, o anchetă demarată de ceva vreme, s-a concretizat prin efectuarea unor percheziţii la sediul ocolului, la locuinţelele unor funcţionari, dar şi

la câteva persoane fizice. 

În total, au fost nouă descinderi imobiliare, iar anchetatorii au decis la ca opt persoane să fie reţinute, între ei fiind

şi doi funcţionari publici, pentru a fi audiate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, care instrumentează acest dosar. 

Dimensiunea neregulilor la Ocolul Silvic Pipirig este una de

anvergură, deoarece la poliţiştii anticorupţie din Neamţ nu au lucrat singuri la caz, la descinderi participând colegi din alte şapte judeţe din ţară. Ar fi vorba despre mari sume de bani pretinse pentru exploatarea unor păduri şi comercializarea materialului lemnos. 

„Astăzi, 13 mai 2021, poliţişti anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, cu sprijinul altor şapte servicii judeţene anticorupţie, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pun în executare nouă mandate de percheziţie, dintre care unul la sediul unei instituţii publice, precum şi opt mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi (funcţionari publici) şi alte şase persoane fără calitate specială“, conform unui comunicat al Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ. 

Percheziţii şi pentru comerţ ilicit cu tutun 

Cercetările în cazul celor opt suspecţi vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie - luare de mită, fals, uz de fals şi altele incriminate de Codul Silvic. Suportul de specialitate în acest dosar penal a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale - Brigada Suceava, la efectuarea percheziţiilor fiind cooptate şi cadre de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ. 

Tot ieri, în judeţul Neamţ au avut alte descinderi imobiliare, într-un caz ce vizează comerţul ilicit cu tutun pe reţelele de socializare. Cauza penală este instrumentată  de anchetatorii din Prahova, fiind 32 de percheziţii, în 15 judeţe. Au fost vizate locuintele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deţinut în mod ilicit tutun de fumat şi au fost puse în executare un număr total de nouă mandate de aducere. 

„Din cercetări a reieşit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în judeţele Prahova, Ilfov şi Bucureşti, ar fi desfăşurat activităţi de prelucrare şi comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunţurilor postate pe reţelele de socializare“, conform unui comunicat al Poliţiei Române. 

Anchetatorii spun că, în perioada menţionată, persoanele bănuite ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului. Actiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie Prahova, Ilfov, Argeş, Ialomiţa, Alba, Arad, Neamţ, Maramureş, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj şi Bihor. 

În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mijloace materiale de probă, respectiv înscrisuri, echipamente electronice şi telefoane mobile, precum şi 18,2 kilograme de tutun mărunţit. Prejudiciul estimat produs bugetului de stat este de 110.000 de lei, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Credincioşii pot arde de vii la mănăstiri celebre din nordul Moldovei. Nereguli descoperite de ISU Neamţ

Cine este Bulă, interlopul exhibiţionist care terorizează un oraş. A agresat pe stradă o adolescentă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite