Iţele răspunderii rămân încurcate la spitalul din Neamţ unde 10 pacienţi au murit în flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul de pe data de 14 noiembrie a distrs în totalitate Secţia ATI FOTO Exploziv TV
Incendiul de pe data de 14 noiembrie a distrs în totalitate Secţia ATI FOTO Exploziv TV

Existenţa sau nu a unei aprobări în cazul modificărilor de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ rămâne în continuare învăluită în mister, chiar dacă, strict juridic, toată lumea e de acord că nu există un document parafat şi semnat.

Au trecut douăsprezece zile de la dezastrul petrecut la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acolo unde zece pacienţi, aflaţi în stare gravă din cauza infecţiei cu noul coronavirus, au decedat într-un incendiu, dar problema controversată rămâne cea legată de existenţa avizului epidemiologic pentru construirea unui paravan între cele două saloane şi mutarea pacienţilor de la un etaj la altul al unităţii  medicale. 

Un lucru cert este că un astfel de document nu există, sau dacă este nu a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Această instituţie era cea care trebuia să-şi dea acceptul pentru funcţionarea noului circuit, însă ceea ce se ştie este că mai mulţi pacienţi au fost relocaţi de la etajul al treilea la etajul al doilea chiar în ziua incendului catastrofal din 14 noiembrie 2020. 

La fel de cert este că flăcările nu au izbucnit din cauza lucrărilor la paravanul despărţitor, în fapt o mică încăpere destinată cadrelor medicale pentru a evita riscul îmbolnăvirii lor, asupra acestui aspect şi a eventualelor vinovăţii urmând să se pronunţe procurorii de la Parchetul General, care au preluat ancheta.

Angajat al DSP Neamţ şi prestator de servicii la spital

În contextul avizării noului circuit de la ATI a apărut şi numele medicului Cătălin Herghelegiu, epidemiolog angajat la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, dar care lucrează şi cu Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, în baza unui contract de prestări servicii. 

Din această postură, într-o conferinţă de presă susţinută alături de prefectul de Neamţ, în data de 4 noiembrie, deci cu zece zile înaintea tragediei, anunţa că se fac lucrări la Secţia ATI a spitalului şi argumenta necesitatea realizării acestora.

„Este o modificare în structura de ATI, fiindcă nu mai sunt paturi suficiente (...) Pe lângă spaţiul din fosta Neurochirurgie de la etajul trei, facem modificări pentru a caza pacienţi confirmaţi pozitiv şi pe etajul doi, zona de suspecţi, unde sunt nişte saloane mai mari, cu opt paturi. Uşurăm astfel activitatea personalului medical, ca să nu se mai împartă între două etaje. Va fi mult mai simplu de supravegheat, fiindcă au fost şi pacienţi care se negativau, dar trebuiau să rămână supravegheaţi în ATI“, declara, pe 4 noiembrie, Cătălin Herghelegiu, în conferinţa de presă susţinută împreună cu prefectul de Neamţ, George Lazăr. 

„Noi ştiam că documentaţia fusese depusă la DSP“ 

Pentru lămuriri suplimentare, „Adevărul” l-a contactat, miercuri, 25 noiembrie, pe medicul Liviu Ungureanu, şeful Secţiei ATI, care, întrebat cine a decis ca pacienţii să fie relocaţi la etajul doi şi cine trebuia să întocmească documentaţia pentru avizare, a răspuns: 

„Nu este vorba despre o mutare a secţiei, ea funcţiona şi la etajul trei, şi la etajul doi. Ideea era să fie toată secţia la un loc, pentru că era un volum foarte mare de muncă. Domnul Herghelegiu trebuia să întocmească documentaţia pentru avizare. Făcusem un plan, se ştia la DSP de mai multă vreme despre intenţia noastră. Domnul Herghelegiu avea un contract de prestări servicii cu spitalul, în baza unui PF (persoană fizică autorizată – n. red.), pentru că medicul cu care colaborasem până la începutul epidemiei avea 70 de ani şi a renunţat. Noi ştiam că documentaţia fusese depusă la DSP“. 

Faptul că medicul epidemiolog lucra la DSP, dar avea şi un contract de prestări servicii cu spitalul ar putea ridica anumite semne de întrebare, însă legislaţia actuală în domeniu permite acest lucru, chiar dacă pare ciudat. Legal, doctorul Herghelegiu are statut de personal contractual la DSP, nu de funcţonar public şi nu deţine vreo funcţie de conducere. 

Astfel de contracte întâlnite şi la alte spitale sunt consecinţă a faptului că unităţile respective sunt obligate să aibă epidemiologi pentru a putea obţine autorizaţiile de funcţionare şi pentru a putea încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate. Altă cauză a acestei situaţii o constituie faptul că specializarea de epidemiolog este una care nu atrage studenţii de la medicină, domeniul fiind deficitar, astfel că angajarea unui astfel de specialist la o unitate sanitară este o chestie ce ţine de noroc. 

Şi direcţiile de sănătate publică din ţară, inclusiv cea de la Neamţ, se confruntă cu lipsa personalului de acest tip, la concursurile organizate neprezentându-se nici măcar un singur candidat. Astfel, se ajunge la situaţia în care unităţile sunt obligate să apeleze la contracte de prestări servicii cu epidemiologi de la DSP. 

„Nu am niciun comentariu de făcut” 

„Adevărul” a luat legătura din nou, miercuri, 25 noiembrie, şi cu Radu Firăstrău, directorul DSP Neamţ, care, întrebat dacă medicul Herghelegiu era cel care trebuia să întocmească documentaţia respectivă a răspuns scurt: „Nu am niciun comentariu de făcut“. În urmă cu o săptămână, el declara fără echivoc, pentru „Adevărul”, că nicio documentaţie pentru lucrările de la ATI nu a ajuns la DSP.

„Se ştia că se lucrează la mărirea capacităţii Secţiei ATI, în ideea de a se face un lucru bun pentru pacienţii care aveau nevoie de îngrijiri speciale şi că urmau să fie mutaţi de la etajul trei, la doi. Probabil că se lucra la o documentaţie pe care urmau să o trimită la DSP, una prin care să ni se ceară avizul. Nu vreau să învinovăţesc pe nimeni, pentru că ştiu că s-a dorit a se face un lucru bun pentru pacienţi“, afirma Firăstrău. 

La fel de interesantă este şi o declaraţie din data de 11 noiembrie 2020, cu trei zile înainte de dezastru, a lui Lucian Micu, directorul demisionar al spitalului din Piatra Neamţ, aşa cum reiese dintr-o postare Turntv Neamţ, preluată de portalul stirideazi.ro. 

„Lucrăm cu personalul tehnic la o recompartimentare a Secţiei ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru a regândi şi a găsi o soluţie pentru mărirea numărului de paturi. La sfârşitul acestei săptămâni sper să fie operaţional şi ulterior să depunem documentaţia pentru avizarea circuitelor la Direcţia de Sănătate Publică“, declara managerul care a rezistat în funcţie doar trei săptămâni.

„Adevărul” a încercat, în repetate rânduri, atât telefonic, cât şi prin mesaj scris, să obţină un punct de vedere de la medicul Cătălin Herghelegiu. La mesaj a răspuns, cerând în scris întrebările, însă nu a mai revenit până la închiderea ediţiei.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Asociaţia Dăruieşte Viaţă va construi un spital modular de Terapie Intensivă COVID-19 la Piatra Neamţ

Ministerul Sănătăţii, despre medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamţ: Este intubat, stabil, sub tratament specific 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite