Inventator supărat pe statul român: „Cât timp ne luăm noi brevetul, chinezii ţi-au luat invenţia şi-au umplut lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic din Neamţ, pasionat de inventică, dezvăluie chinul prin care trebuie să treacă inventatorii români din momentul descoperirilor şi până să-şi vadă pus în practică proiectul.

Medicul de familie nemţean Filip Panait, autor al unei invenţii apreciate în lumea medicală (compresa chirurgicală pediculată) şi multiplu premiat la saloanele de inventică din Europa (Geneva), spune că în România taxele de brevetare şi de menţinere în vigoare a protecţiei invenţiei sunt foarte mari, iar pentru a avea  brevetul terbuie multă răbdare: 

„La noi, în România taxele de brevetare sunt foarte mari, facilităţile fiscale nu există, iar brevetul apare în 7 ani, şi asta dacă ai noroc. Între timp, chinezii ţi-au luat invenţia şi au umplut lumea cu produsul muncii tale, iar tu eşti uitat şi de cei mai buni prieteni. Asta-i România!“ spune Filip Panait, care va participa în noiembrie la salonul Infoinvent de la Chişinău, cu două invenţii.  

Medic de familie într-o comună din Neamţ (Bîra), Panait mai susţine că Guvernul pune taxe şi pe vise, din moment ce o invenţie este doar un vis, până la materializarea acestuia în produse de larg consum. 

„Fără scutire de impozit pe profit timp de 10 ani, niciun patron nu riscă să pună în practică visul cuiva. În legea invenţiilor scrie că ai dreptul la scutire, dar ministerul finanţelor nu introduce în codul fiscal această prevedere, aşa că rămâne după fisc, nu după lege! În plus, fără scutire de impozit pe profit timp de 10 ani, niciun patron nu riscă să pună în practică visul cuiva. În legea invenţiilor scrie că ai dreptul la scutire, dar ministerul finanţelor nu introduce în codul fiscal această prevedere, aşa că rămâne după fisc, nu după lege!“ mai spune Filip Panait,  

În opinia sa, dacă s-ar modifica legea invenţiilor, şi s-ar menţiona că este infracţiune neaplicarea scutirii de impozit, lucrurile s-ar schimba, iar patronii ar deveni foarte bogaţi, dacă ar aplica invenţiile în producţie. 

„După 10 ani, patronul respectiv ar fi tot acolo, iar statul ar încasa impozite reale şi consistente. Acum încasează taxe pe vise!“, mai spune medicul, care are şi titlul de doctor în medicină. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite