Interlopul care a terorizat un cartier, cerând taxă de protecţie pentru dreptul de a locui acolo, este şi „boss“ în metoda Accidentul. Zeci de oameni ţepuiţi

Interlopul care a terorizat un cartier, cerând taxă de protecţie pentru dreptul de a locui acolo, este şi „boss“ în metoda Accidentul. Zeci de oameni ţepuiţi

Vasile Capră, recidivistul care a terorizat un cartier din Piatra Neamţ FOTO Arhivă personală

Vasile Capră, aflat acum în arest pentru şantaj, este acuzat de participarea, alături de mai mulţi acoliţi, la comiterea a 21 de inşelăciuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recent arestat pentru şantaj şi violare de domiciliu, Vasile Capră, de 38 de ani, un interlop din Piatra Neamţ care cerea localitarilor unui cartier 5.000 de euro taxă de protecţie, este cercetat într-un nou dosar penal. 
 
Împreună cu mai mulţi acoliţi, este acuzat de săvârşirea a 21 de înşelăciuni prin metoda cunoscută sub numele de „Accidentul“. 
 
Din grupul infracţional făceau parte persoane aflate în închisoare în urma unor condamnări penale, care contactau telefonic victimele şi trei complici liberi, între care şi o femeie, cu rolul de a se deplasa la cei care cădeau în plasa escrocilor, pentru a ridica banii.
 
Acestor gen de infracţiuni le-au căzut victime persoane vârstnice din Piatra Neamţ şi localităţi limitrofe oraşului. 
 
„Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada 6 februarie - 5 martie 2019, cei în cauză ar fi săvârşit 21 de infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, fiind bănuiţi că s-ar fi deplasat la persoane domiciliate în Piatra Neamţ şi localităţi limitrofe, de unde ar fi ridicat diferite sume de bani. Anterior, persoanele vătămate au fost contactate telefonic de către diferite persoane aflate în stare de deţinere, încarcerate în alte cauze, care prin atribuirea unor calităţi mincinoase, le-ar fi indus în eroare, invocând faptul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier“, se arată într-un comunicat emis marţi, 21 ianuarie 2020, de către Poliţia Neamţ. 
 
Ancheta a concluzionat că, în baza unor înţelegeri prealabile cu persoanele încarcerate, Vasile Capră furniza unei femei de 33 de ani, din Piatra Neamţ, adresele persoanelor vătămate, de unde ridica sumele solicitate, ea fiind însoţită de Marian Vârlan, de 26 de ani, din comuna Podoleni.
 

Unul în arest, celălalt în penitenciar

În cazul pietrencei, după o reţinere pe o perioadă de 24 de ore în arest, anchetatorii au dispus cercetarea în stare de libertate sub control judiciar.
 
În ce-i priveşte pe Capră şi Vârlan ei erau deja în detenţie. Primul a fost arestat pe 13 ianuarie 2020 pentru şantaj, iar al doilea este în Penitenciarul Vaslui, de pe 14 ianuarie anul acesta, unde ispăşeşte o sentinţă pentru omor din culpă.
 
Vasile Capră are numeroase antecedente penale, în ultima perioadă îndeletnicindu-se cu solicitarea de taxe protecţie de la chiriaşii din locuinţele sociale constrite de Primăria Piatra Neamţ în cartierul Valeni II, pentru a le permite să stea acolo.
 
„În perioada 26 decembrie 2019 - 6 ianuarie a.c., cel în cauză ar fi exercitat acte de constrângere fizică şi psihică faţă de cinci persoane cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, toate din Piatra Neamţ, cu scopul de a-i determina să îi remită sume mari de bani, pentru a le permite să locuiască în continuare, în aceeaşi zonă“, comunică Poliţia Neamţ.
 
Acuzatul cerea 5.000 de euro taxă de protecţie, amenintându-i pe cei luaţi în colimator că le violează copiii. De frica lui, cinci familii au părăsit cartierul, mutându-se într-un oraş de lângă Piatra Neamţ.
 
Marian Vârlan are de executat 1 an şi 9 luni de închisoare, pe 14 ianuarie 2020 predându-se la Poliţia Neamţ după ce sentinţa a devenit definitivă.
 
În noaptea de 7/8 octombrie 2017, în timp ce se afla la volan a pierdut controlul direcţiei şi a intrat într-un stâlp de iliminat stradal. În urma impactului, o pasageră de 22 de ani a decedat, instanţa hotărând ca vinovatul să achite 670.000 lei către familia victimei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: