Imagini unice! Lupte între urşi şi mistreţi pentru hrană. Cum se stabilesc ierarhiile în sălbăticie. VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii mistreţi au încercat să îndepărteze ursul, dar nu au reuşit FOTO Regia Romsilva
Porcii mistreţi au încercat să îndepărteze ursul, dar nu au reuşit FOTO Regia Romsilva

Imagini despre cum se stabilesc ierarhiile în lumea sălbatică au fost surprinse de silvicultori, într-un filmuleţ find protagonişti urşi şi două turme de mistreţi

În arealul administrat de Ocolul Silvic Bicaz, structură a Direcţiei Silvice Neamţ, camerele de supraveghere montate de silvicultori într-o zonă în care este pusă hrană pentru sălbăticiuni au surprins imagini inedite, spectaculoase chiar. Într-un filmuleţ, care a făcut public de Regia Romsiva, se poate vedea cum stau „lucrurile“, prin păduri. 

Pentru a supravieţui, animalele vin des în locurile unde

„ştiu“ că se pot ospăta fără prea mult efort, găsind fân, cereale, sare, fructe, rădăcinoase, granule şi altele. În filmul postat de Romsilva apar doi urşi şi două turme de porci sălbatici, interesant fiind faptul că şi brunii carpatini se „ceartă“ între ei pentru a mânca, iar unul dintre ei se confruntă cu mistreţii. 

În primele secvenţe ale peliculei este surprins un urs cu o pată albă pe unătul drept, care mănâncă liniştit din cele puse de silvicultori, apoi se sperie de un mormăit prelung şi o ia la fugă. Nu prea departe, văzând că din pădure şi-a făcut apariţia un exemplar, mult mai mare ca el. 

Cum cel mai puternic are întâietate, aşteaptă o perioadă, iar după plecarea acestuia se întoarce la masă. Este iar luat prin surprindere de zgomotele venite din codru. De această dată cobora o mare turmă de mistreţi, urmată în scurt timp de alta, în total, adulţi şi godaci, circa 40 de exemplare. N-a fost o problemă să îi îndepărteze, dar la un moment dat (minutul 3.38 din film), părea că porcii s-au coalizat pentru a-l alunga. În finalul peliculei se poate observa cum mistreţii se grănesc cu ce a mai rămas după urşi. 

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a menţionat că gestionează 251 de fonduri cinegetice şi anual asigură faunei, în total, peste 2.600 de tone de porumb, 1.450 de tone de fân, peste 290 de tone de cereale, 270 de tone plante furajere, circa 190 de tone rădăcinoase şi suculente, aproape 170 de tone de fructe, vreo 40 de tone de hrană granulată şi peste 300 de tone de sare. Cu toate acestea, se pare că urşii nu se saturâ, coborând foarte des în zonele locuite.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Piramida holografică, straniul fenomen din Ceahlău. Ce surpriză au avut turiştii astăzi, în zori, pe Vârful Toaca FOTO

Tragedia din Siret. „Filmul” morţii celor cinci tineri care s-au înecat încercând să se salveze unul pe altul

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite