Gheorghe Ştefan, victorii în două dintre „meciurile“ cu DNA. Dosarele în care „Pinalti“ a fost achitat

Gheorghe Ştefan, victorii în două dintre „meciurile“ cu DNA. Dosarele în care „Pinalti“ a fost achitat

Fostul primar a fost judecat în mai multe dosare FOTO Adevărul.ro

Gheorghe Ştefan a fost achitat definitiv în două dosare penale, după ce procurorii l-au trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan,
căruia i se mai spune „Pinalti“, are în continuare probleme judiciare, în ultimii ani fiind inculpat în opt dosare penale, toate pentru fapte de corupţie. 

În unele dintre acestea a fost judecat şi condamnat la închisoare cu executare, altele sunt pe rolul instanţelor, dar, recent, a fost achitat definitiv în două speţe. 
 
Soluţiile, în primă instanţă, au fost pronunţate la Tribunalul Neamţ, dar procurorii DNA au atacat decizia, iar cauzele au ajuns la Curtea de Apel Bacău. Dosarele au fost conexate, iar procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Târgu Mureş. Pe 17 ianuarie 2022, aceast instanţă s-a pronunţat definitiv, respingând apelurile şi menţinând achitarea pe motiv că nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea. 
 
„Respinge ca nefondate apelurile declarate (...) împotriva sentinţei penale nr. 82/P din 18 iunie 2019 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 1718/103/2017 şi împotriva Sentinţei penale nr. 105 din 04.09.2019 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 4789/103/2017, menţinând hotărârile atacate“, conform Curţii de Apel Târgu Mureş. 
 
În primul dintre dosare, Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată pe 25 aprilie 2017, DNA concluzionând că „Pinalti“, în anul 2009, când era primar şi vicepreşedinte al PD-L, ar fi săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă în contextul în care o societate intenţiona să participe la o licitaţie de atribuire a unui contract de lucrări dintr-un proiect cu finanţare nerambursabilă. 
 

Dosar de la sponsorizarea FC Ceahlăul 

„Inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat administratorului acestei firme să-i remită o sumă de bani reprezentînd 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi efectuate. Banii respectivi au fost pretinşi de inculpatul Ştefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în vederea influenţării rezultatului procedurii de atribuire a contractului de lucrări“, se arată într-un comunicat DNA. 
 
Anchetatorii mai precizau că, în temeiul acestei înţelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar ar fi primit de la reprezentantul acelei societăţi suma de 200.000 de lei. Al doilea dosar de trafic de influenţă, unul care se referea la finanţatea FC Ceahlăul, echipă unde Ştefan fusese preşedinte, a ajuns la instanţă pe 21 decembrie 2017. 
 
„La începutul anului 2010, Ştefan Gheorghe a pretins de la directorul unei societăţi cu activitate în construcţii ca aceasta să sponsorizeze FC Ceahlăul Piatra Neamţ cu un procentaj de 3% din sumele pe care societatea urma să le încaseze în baza unui contract încheiat cu Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistriţa privind un obiectiv de investiţii având ca obiect lucrări pe rîul Siret“, arăta DNA. 
 
În schimbul banilor, „Pinalti“ ar fi promis că va interveni la conducerea Hidroelectrica, pentru a continua finanţarea lucrărilor. Procurorii au mai susţinut că, în perioada 2010 - 2011, au fost încheiate şapte contracte de reclamă şi publicitate, fiind achitată prin mai multe ordine de plată suma totală de 998.000 de lei. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările