Furtul de tablouri din vila Stoiciu a fost pus la cale din puşcărie

Furtul de tablouri din vila Stoiciu a fost pus la cale din puşcărie

Marian Stavarache şi-a ascuns faţa de ziarişti

Marian Stavarache (44 de ani), constănţeanul care a furat mai multe tablouri de patrimoniu, în luna mai, de la o familie din Piatra Neamţ, a pus planul la cale în 2010.

Stavarache şi-a petrecut 16 ani din viaţă după gratii, după ce a furat nişte tablouri din casa unor bătrâni din Ardeal. Ajuns la penitenciarul din Aiud, el a aflat de la un alt deţinut despre vila Stoiciu din Piatra Neamţ, unde a locuit câţiva ani. În octombrie 2010, când a fost eliberat, şi-a conceput planul de atac. Pe 17 mai 2011 a dat lovitura. Şi-a sechestrat victima, a obligat-o să-i arate tablourile de valoare şi şi-a ales pânzele mai bine de şapte ore. Alarma s-a dat prea repede, aşa că nu a reuşit să fugă cu tablourile din Piatra Neamţ. Le-a abandonat în spatele unei case părăsite.


În noaptea de 30 spre 31 octombrie a revenit în Piatra Neamţ însoţit de Marinică Chiper (43 de ani) şi a luat cele nouă pânze semnate de Grigorescu, Tonitza, Băncilă şi alţi pictori celebri. Pânzele au fost mutate în liziera unei păduri de la marginea oraşului Hârşova, unde trebuia să aibă loc întâlnirea cu un client.  Un cioban din Hârşova i-a văzut pe cei doi în momentul în care ascundeau picturile prin tufiş. A mers în urma lor şi le-a luat, ascunzându-le în magazia stânei.


Marian Stavarache a fost filat încă din luna mai de poliţiştii nemţeni, aceştia jucând şi rolul clientului interesat de tablourile din vila Stoiciu. Filajul i-a ajutat pe anchetatori să afle şi de intervenţia ciobanului. În cele din urmă, constănţeanul şi amicul său au recuperat pânzele şi au picat în plasa poliţiştilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările