Fraudă la BAC-ul de toamnă, descoperită pentru că sunetul de la cască era dat prea tare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tentativa a vut loc la Liceul Economic din piatra Neamţ. FOTO: Zch.ro
Tentativa a vut loc la Liceul Economic din piatra Neamţ. FOTO: Zch.ro

Sesiunea de toamnă a examenului naţional s-a caracterizat, în Neamţ, prin absenteism, mulţi dintre cei înscrişi neprezentându-se la probe

S-a tras cortina, în ziua de 26 august, peste ceea ce a însemnat Bacalaureatul 2020 în vreme de pandemie.

În judeţul Neamţ, cele două sesiuni s-au desfăşurat într-o notă obişnuită. După ediţia din vară, mediile candidaţilor, 66,9%, au situat judeţul peste cea pe ţară, au fost destule note de 10, n-au fost cazuri majore de „trântire“ a examenului, dar s-au consemnat câteva tentative de fraudă. 

Acestora li s-a alăturat una singură la Bacalaureatul de toamnă, ea fiind consemnată pe 26 august, la Liceul Economic şi Administrativ din Piatra Neamţ. 

Era ultima probă, cea a disciplinei la alegere, una teoretic uşoară, dar nu aşa a considerat respectivul candidat, care a decis să rişte. L-a cooptat în acest demers şi pe un frate, care a rămas în maşina parcată în faţa liceului, iar el a intrat în sala de concurs cu o cască minusculă în ureche. 

Lucrurile nu aveau să meargă conform planului, absolventul fiind „trădat“ tocmai de dispozitivul folosit, unul prezentat de mulţimea celor care-l comercializează ca având reuşită de sută la sută. 

În situaţia de la Piatra Neamţ, volumul sunetului căştii a fost prea mare, cele dictate de fratele rămas în maşină fiind lesne auzite şi de cei din jur, astfel că s-au sesizat profesorii supraveghetori. Cel în culpă a încercat să susţină că este vorba despre o proteză auditivă, dar în cele din urmă a renunţat, nemaiputând să nege evidenţa. 

„Şi ultima probă a examenului, cea la disciplina la alegere, lucrurile s-au desfăşurat normal. S-au înscris 545 candidaţi şi s-au prezentat 433. Niciun candidat nu a prezentat temperatură mai ridicată de 37,3 grade Celsius. Singurul neajuns a fost acela că un candidat de la un centru din Piatra Neamţ a fost prins de către profesorul supraveghetor cu o cască în ureche. S-a luat măsura eliminării sale din examen“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

„Au legat şcoala de gard“

Tentativa de fraudă nu-i va aduce necazuri de altă natură candidatului, ci doar interdicţia de a mai participa la două ediţii consecutive ale Bacalaureatului.

Pe site-urile de profil, casca de copiat este descrisă ca un sistem format din casca propriu-zisă şi dispozitivul cu care se foloseşte aceasta. Spre deosebire de căştile bluetooth, la cele pentru copiat se pune accent pe miniaturizare, ele având culoarea pielii, pentru a nu fi observate. 

Revenind la examenul de toamnă, pentru a participa la el s-au înscris 872 de candidaţi, dar la cele trei

discipline ale testării nu au mai ajuns în săli 263 de absolvenţi, adică aproape o treime. Marţi, la proba obligatorie a profilului, din 557 înscrişi s-au prezentat 470, iar luni, 24 august, la Română, trebuiau să fie 301 candidaţi, dar au fost în săli doar 236. 

Tot în prima zi a acestei săptămâni, un absolvent nu a fost primit în examen pentru că avea o temperatură mai mare decât cea stabilită, 37,3 grade Celsius. BAC-ul va continua cu echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale, în zilele de 28 şi 31 august, respectiv 1 septembrie.

Afişarea primelor rezultate la probele scrise va avea loc pe 2 septembrie şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor, iar cele finale vor fi cunoscute pe 5 septembrie. În Neamţ, după prima sesiune, rata de promovabilitate a fost de 66,9, peste media pe ţară. 

Au fost prezenţi la examen 3.649 candidaţi, au promovat 2.598, trei dintre ei au avut medii maxime, iar alte câteva zeci au obţinut 10 la diverse probe. Cnci absolvenţi au fost eliminati pentru tentativă de fraudare, de menţionat fiind că toţi proveneau din promoţii anterioare anului 2020.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“

   

Povestea specială a unei eleve de 10 la BAC. Unul dintre părinţii ei nu are mâini de la vârsta de 11 ani

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite