Fotografii de epocă la „Filmul de Piatra“

Fotografii de epocă la „Filmul de Piatra“

Cinefilii s-au pozat în atelierul amenajat în aer liber

Şi primarul Gheorghe Ştefan a vrut să aibă amintire o poză făcută după o tehnică folosită în secolul al XIX-lea, la doi ani după descoperirea fotografiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una din atracţiile ediţiei 2.5 a festivalului de film de la Piatra Neamţ a fost atelierul deschis în aer liber pentru fotografii făcute pe sticlă. Ştefan Dinu, un pasionat de artă fotografică din Bucureşti, a folosit tehnica denumită ambrotipie, veche de la 1850.

„Timpul de expunere este de 3-4 secunde în aer liber, în funcţie de condiţiile atmosferice. O singură dată am mai ieşit în public cu această tehnică“, explică Ştefan Dinu. Unul din clienţii săi a fost primarul Gheorghe Ştefan, care a făcut sâmbătă o vizită inopinată la festivalul de film. „Eu l-am invitat să pozeze şi a acceptat fără rezerve“, spune Andrei Dăscălescu, organizatorul evenimentului de la Piatra Neamţ. În primele două zile de festival, terenul de sport al Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“, locul ales pentru proiecţiile filmelor de lung- metraj, a fost animat de peste 2.000 de spectatori.

Patriotism local

„Am venit de la Iaşi special ca să văd documentarul «Constantin şi Elena» şi am rămas plăcut impresionată de atmosfera de aici. Am găsit un public foarte tânăr, iar organizatorii au reuşit să transforme festivalul într-un eveniment foarte familiar, chiar dacă nu eşti de-al locului“, a afirmat Mădălina Ţintea.   

Duminică seară, în ultima zi de festival, proiecţiile au avut loc pe vârful muntelui Cozla, iar cinefilii au ajuns să vizioneze filmele după o plimbare gratuită cu telegondola. „A fost o ediţie legată de Piatra Neamţ, în care au rulat filme cu actori din acest oraş, cum e cazul Alinei Grigore sau al Isabelei Neamţu din «Best Intentions», film premiat recent în festivalul de la Locarno. Bogdan George Apetri, de loc din Piatra Neamţ, semnează regia filmului «Periferic», iar «Constantin şi Elena» a fost filmat la Gârcina, lângă Piatra Neamţ“, a încheiat Andrei Dăscălescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: