FOTO Povestea zimbrilor care s-au izolat de turma liberă din codrii Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 11 zimbri eliberaţi în pădurile de pe raza Parcului Natural Vânători Neamţ au trecut cu bine această iarna, mult mai blândă decât în ultimii doi ani. Doar două exemplare au preferat să ierneze aproape de zona unde li se asigurau furaje.

Iarna 2013-2004 a fost un alt test trecut cu bine de cele 11 exemplare de zimbri eliberaţi în primăvara anului trecut şi în 2012. După ce anul trecut s-au născut primii doi pui în libertate, în sezonul rece turma a preferat să migreze pe o arie destul de întinsă şi să-şi caute singură hrana în pădure.

„Doar două exemplare, doi masculi, au rămas în afara turmei, într-o zonă apropiată de hrănitoare, unde li se aduceau constant furaje. Zona este peste culme, la Agapia-Vânători, nu departe de ţarcul de aclimatizare de la Chitele, de unde au fost eliberaţi în urmă cu un an”, spune Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ (P.N.V.N).

Spre deosebire de zimbri care sunt botezaţi în captivitate, sau trăiesc în semilibertate în ţarcul de aclimatizare, exemplarele eliberate nu mai poartă un nume, aşa că nici cei doi masculi nu mai sunt identificaţi de lucrătorii parcului.

„Odată ce îşi câştigă libertatea, îşi pierd numele. De altfel, în cartea de pedigree a speciei se precizează că numele sunt date doar pentru zimbri aflaţi în captivitate”, a mai precizat şeful Parcului de la Vânători-Neamţ. 

Economie la hrană

În singura perioadă mai rece şi cu precipitaţii a acestei ierni, respectiv la începutul lunii februarie, turma de zimbri s-a mişcat pe zonele cu expunere sudică şi ferită de vânt. În acest fel, cantitatea de hrană asigurată de îngrijitorii de la Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a fost cu o treime mai puţină decât în ultimele două ierni.

„Zilnic am pus în hrănitori câte 10 kilograme de fân, însă au fost perioade în care nu consumau mâncarea, pentru că îşi găseau singuri. Turma se deplasa în zone unde erau posibilităţi de hrană, respectiv sălcii sau mesteacăn”, a mai precizat şeful P.N.V.N.

Şefii administraţiei Parcului Natural mai spun că turma a ajuns şi în apropierea zonelor populate, dar nu s-au semnalat probleme la întâlnirea omului cu zimbrii. Turma s-a deplasat chiar şi în vecinătatea comunităţilor monahale de la Agapia, Agapia Veche, schitul Daniil Sihastrul, Sihla şi Sihăstria.

Zimbri din Anglia ajung la Neamţ luna viitoare

În altă ordine de idei, transportul celor 6 zimbri care ar fi trebuit să ajungă luna aceasta în Neamţ din Marea Britanie şi Irlanda, mai întârzie o lună. Fundaţia Aspinall s-a oferit să doneze către P.N.V.N şase zimbri, femele, ce provin de la grădini zoologice din Anglia, Scoţia şi Irlanda. Reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural speră că astfel se va îmbunătăţi linia genetică a speciei şi vor spori efectivele de zimbri aflaţi în libertate în pădurile ţării.

Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ este singura din ţară care derulează un program de reintroducere în libertate a zimbrului. Cele 11 exemplare care trăiesc în pădurile din Neamţ, dintre care doi viţei fătaţi în stare de libertate, au fost eliberaţi în 2012 şi 2013. 

Pe lângă cei 11 zimbri aflaţi în libertate, în ţarcul de aclimatizare întins pe 180 de hectare aparţinând Parcului Natural Vânători Neamţ mai trăiesc 21 de zimbri. La Grădina Zoologică „Dragoş Vodă” pot fi văzute alte 6 exemplare din această specie protejată prin lege.

Pe aceeaşi temă:

Pădurile din Neamţ, populate cu zimbri din Anglia. Şase exemplare vor fi importate din grădinile zoo

Zimbrii Neamţului, pregătiţi pentru iarnă cu morcovi şi mere

 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite