FOTO Minisatelitul care găseşte viaţa pe Terra, creat de liceenii de la Info Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Ro-Sat One a Colegiului Naţional de Informatică a creat un rover planetar cu care va participa în iunie, la concursul CANSAT din Norvegia. Povestea care stă în spatele minisatelitului ce va fi lansat la 1000 de metri este inspirată din misiunea Curiosity, de pe Marte.

Echipa Ro-Sat One de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ va participa în luna iunie la concursul CANSAT, o competiţie organizată în Norvegia de Agenţia Spaţială European (ESA) şi NAROM (Centrul norvegia pentru educaţie şi ştiinţă).

„CANSAT reprezintă un satelit de mărimea unei doze de suc, creat cu scopul de a îndeplini două misiuni în cursul unei lansări la 1.000 de metri altitudine. Misiunea primară constă în colectarea de date despre temperatură şi presiune, iar cea secundară este diferită pentru fiecare echipă în parte, fiind la alegerea fiecăreia. Se pot colecta date despre umiditate, câmp magnetic, sau se poate realiza o fotografie a reliefului”, spune profesoara Diana Beja, coordonatorul echipei de la CN de Informatică.

Echipa tinerilor din Piatra Neamţ este formată din şapte elevi de la clasele a X-a şi a XI-a: Ştefan Arădăvoaicei, Matei Bosinceanu, Andrei Gavrilă, Cornel Ghineţ, Claudiu Neculau, Claudiu Nohai şi Alexandru Tudose. 

Cornel Ghineţ a fost şi component al echipei IT-ACE care a reprezentat Colegiul de Informatică la ediţia 2013-2014 a concursului Zero Robotics, organizat de NASA, 

Ro-Sat One va intra în concurs, între cele 16 echipe selectate, la categoria „avansaţi”, după ce, anul trecut, o altă echipă de la Info Piatra Neamţ (Infosat) a concurat la categoria „începători”. România va fi reprezentată de două echipe la CANSAT 2014, team-ul unui liceu din Eforie urmând să participle la categoria „începători”.  

Roverul care caută viaţa pe o planetă distrusă 

Minisatelitul echipei Ro-Sat One a atras deja atenţia organizatorilor prin povestea inedită a misiunii secundare.   

„Motto-ul proiectului nostru este: <How the Future CAN Be?>. Imaginaţi-vă civilizaţia umană dupa câţiva ani, pe o altă planetă, numită Nova Domo. Recentele dovezi arheologice arată faptul că legendele despre Terra, o planetă distantă ce a reprezentant temelia omenirii, sunt adevărate. Epuizând resursele, datorită neglijenţei oamenilor, Terra a fost abandonată şi oamenii au colonizat o noua planetă, cea unde locuim acum. Cu un efort din partea omenirii a fost lansată misiunea <Back to Earth>. Un mic rover, ce încape într-o navă spaţială, a fost trimis pe Terra să afle dacă aceasta s-a regenerat din punct de vedere al resurselor necesare vieţii”, este cadrul creat de tinerii de la Informatică pentru pregătirea misiunii.

Simulând situaţia prezentată, minisatelitul echipei Ro-Sat One va colecta un set de date, ce vor fi trimise către staţia de la sol, şi vor oferi astfel o privire de ansamblu asupra planetei Terra. Împreună cu misiunea primară, se vor obţine informaţii despre condiţiile de viaţă de pe Terra.

„Când satelitul nostru va intra în atmosfera planetei, acesta va începe să determinte compoziţia atmosferei la diferite altitudini cu ajutorul senzorilor de monoxid de carbon, dioxid de carbon, hidrogen şi oxigen. Satelitul va măsura şi intensitatea luminii pe care planeta o primeşte, şi câmpul magnetic. A doua parte a misiunii secundare va începe atunci când satelitul va fi aproape de pământ, atunci când un mic rover va fi eliberat şi va începe călătoria sa independentă pentru a descoperi mediul înconjurător. Rover-ul va continua să colecteze date atât despre atmosferă, cât şi despre lumină, în timp ce explorează zona în care se află. Va realiza o filmare a mediului înconjurător şi de asemenea va lua o mică monstră de sol pentru datele despre condiţiile suprafeţei”, îşi descriu tinerii misiunea.

„Povestea le-a plăcut celor de la Agenţia Spaţială Europeană, iar proiectul a fost selectat pentru participarea la concursul din iunie. Până atunci trebuie să realizăm trei rapoarte lunare despre stadiul în care ne aflăm cu realizarea minisatelitului şi suntem în permanenţă evaluaţi”, a precizat profesoara Diana Bejan.

Construirea unui rover planetar şi găsirea informaţiilor despre planeta pe care acesta este trimis au fost inspirate din Misiunea Curiosity, derulată de NASA în 2012 pe  Marte. 

Pe aceeşi temă: 

VIDEO Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Cinci elevi din Piatra Neamţ luptă cu lasere în Războiul Stelelor, la un experiment mondial supervizat de NASA

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite