FOTO Bebeluşul care a călătorit deja în zece ţări graţie proiectului mamei sale. „Am râs, am plâns, am crescut sănătos“

FOTO Bebeluşul care a călătorit deja în zece ţări graţie proiectului mamei sale. „Am râs, am plâns, am crescut sănătos“

Natalia, un bebeluş care colindă lumea în lung şi-n lat FOTO: Facebook/Mihaela Noroc

Natalia a împlinit 1 an la sfârşitul lunii august şi, graţie proiectului artistic la care lucrează mama sa, „Atlasul Frumuseţii“, a călătorit deja în zece ţări. Natalia poate fi considerată cea mai norocoasă fetiţă din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cele 12 luni de viaţă, prin faţa ochilor Nataliei s-au arătat frumuseţile lumii. Fiica Mihaelei Noroc, artist fotograf care a cunoscut succesul mondial cu proiectul Atlasul Frumuseţii („The Atlas of Beauty”), Natalia este nedespărţită de mama ei, care continuă să călătorească pentru a surprinde cu aparatul foto chipurile luminoase ale femeilor din toate colţurile Globului.
 
„Am vizitat 10 ţări cu «Atlasul Frumuseţii», am plâns, am râs şi, cel mai important, am crescut sănătos. Să fii mamă e o imensă provocare. Şi să fii mamă, şi în acelaşi timp să călătoreşti şi să munceşti, e o şi mai mare provocare. Pe Natalia o hrănesc natural şi mă vrea permanent lângă ea. Se trezeşte mereu noaptea şi nu am mai dormit normal în ultimele 12 luni. Nu stă mai mult de 20 de minute în căruţ, pentru că îi place să o iau în braţe şi e tot mai grea”, şi-a descris experienţa Mihaela, la un an de când a născut-o pe micuţa Natalia. 
 

Un paşaport folosit intens

Prima călătorie a fetiţei a fost un mini-tur al Transilvaniei în care mama copilei a povestit despre Atlasul Frumuseţii şi a semnat albume în cadrul evenimentelor organizate la Oradea si la Cluj. Se întâmpla în noiembrie 2018, pe când Natalia avea doar trei luni. În decembrie, Moş Crăciun i-a făcut cadou Nataliei paşaportul de călătorie.
 
Prima destinaţie a fost în Irlanda, în ianuarie 2019, iar de atunci, au urmat Portugalia, Spania, Maroc, Italia, Ungaria, Danemarca, Norvegia, Islanda, Canada şi Statele Unite ale Americii (septembrie 2019).
 
„Ca orice bebeluş, ea are nevoie de condiţii mai bune decât un adult, adică mai multă muncă pentru a strânge bani pentru călătorii. De ce tot acest efort? De ce să devii mamă, şi mai mult decât atât, de ce să continui să munceşti după ce naşti? Pentru că toate aceste zile, cu toate aceste provocări, sunt cele mai frumoase pe care le-am avut vreodată. Pentru că toate greutăţile le uit într-o clipă, atunci când ea îmi zâmbeşte. Pentru că în timp ce lucrez, îi pot ofer o ocazie de a descoperi lumea şi oamenii ei. Pentru că am un soţ minunat care acum călătoreşte cu mine şi cu care impart responsabilităţile, efortul şi fericirea de a creşte un copil”, mai nota Mihaela Noroc. 
 
Natalia, în ziua când a împlinit vârsta de un an FOTO: Mihaela Noroc/Facebook
 
Fotografiile postate pe Facebook sunt mărturii ale primei călătorii cu trenul făcute de Natalia în România, ale primilor prieteni din Lisabona şi Casablanca sau ale primului 8 Martie, serbat în braţele mamei, la Barcelona.
 
„Nu e deloc uşor să călătoresc împreună cu fiica mea, şi să muncesc în acelaşi timp la Atlasul Frumuseţii. E obositor, e complicat. Dar aceasta este, fără îndoială, cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Deşi am fotografiat multe mame din întreaga lume, nu mi-am imaginat niciodată că ce minunat e să fii mamă. Îţi mulţumesc, Natalia!”, spunea Mihaela pe 28 februarie, când fetiţa împlinea 6 luni.  
 
În miezul verii, Natalia a ajuns cu părinţii în locuri minunate din Iaşi, Braşov şi Piatra Neamţ, iar primii paşi din viaţă fetiţa i-a făcut în august, la Reykjavik, în Islanda.
 
 

Zahra, mama eroină din Casablanca 

În timpul vizitei în Maroc, într-un bazar aglomerat din Casablanca, Mihaela a întâlnit-o pe Zahra, o femeie care era însoţită de o nepoţică şi cumpăra mâncare. Românca a fost curioasă să-i afle povestea vieţii, iar primul lucru care a uimit-o a fost că Zahra nu îşi cunoştea vârsta, deoarece noţiunea de certificat de naştere sau de zi aniversară nu exista în acea regiune. Femeia din Maroc i-a spus însă Mihaelei că are şapte copii, toţi născuţi acasă.
 
„Naşterea copilului meu într-un spital modern mi-a părut cea mai mare provocare a vieţii. Aşa că femeile ca Zahra sunt adevărate eroine. Având în vedere că nu-şi cunoaşte ziua de naştere, sper să fie sărbătorită de copiii ei în fiecare zi. Femei ca ea o merită din plin“, a povestit Mihaela. 

O mămică celebră 

Mihaela Noroc a reuşit să-şi concretizeze visul de a realiza un proiect unic în domeniul fotografiei, după o muncă intensă şi numeroase sacrificii. În urmă cu doi ani, în condiţii grafice de excepţie a apărut The Atlas of Beauty (Atlasul Frumuseţii), un album ce cuprinde 500 de portrete ale femeilor surprinse de obiectivul camerei foto în timpul călătoriilor pe care tânăra le-a făcut în peste 50 de ţări din toată lumea. 
 
 
Mihaela a început proiectul în anul 2013, iar albumul a fost lansat pe 26 septembrie 2017, cunoscând un succes răsunător. Între publicaţiile care au acordat atenţia proiectului au fost Wall Street Journal, The Guardian, Huffington Post, Business Insider, Forbes, BBC, Spiegel sau Corriere della Sera.
 
„Atlasul Frumuseţii este un proiect despre diversitatea planetei noastre arătată prin portrete ale femeilor. De aproape 4 ani călătoresc în jurul lumii cu rucsacul şi camera foto. Până acum am vizitat mai mult de 50 de ţări cu acest proiect. Când am început proiectul nu-mi imaginam că trei ani mai târziu voi vorbi despre el în direct la CNN sau în emisiunea Super Soul Sunday realizată de Oprah Winfrey“, îşi descria munca Mihaela Noroc. 
 
Succesul proiectului a determinat-o pe artistă să continue munca pe care a început-o în 2013, acum ea fiind însoţită în călătorii de fiica şi de soţul ei.
 
   

Natalia, în prima ei călătorie cu trenul - România, decembrie 2018 

Imagini din aceeasi galerie
 • Natalia, în prima ei călătorie cu trenul - România, decembrie 2018 
 • Natalia are pașaport din decembrie 2018
 • Natalia, la Dublin (Irlanda) în prima ei călătorie în afara țării - ianuarie 2019
 • Natalia privește curioasă pe geam - Dublin, ianuarie 2019
 • Natalia a legat primele prietenii la Lisabona 
 • Natalia are propriul proiect - Sleeping around the World (Dormind în jurul lumii) - Sintra, Portugalia 
 • Natalia și Mihaela, de Ziua Femeii - 8 Martie, Barcelona
 • Natalia și un nou prieten la Casablanca, Maroc 
 • Două mămici fericite și doi mici prieteni - Marrakech, Maroc
 • Natalia și mama ei în Cefalu (Sicilia, Italia) - aprilie 2019
 • Natalia se odihnește în brațele mamei, în timpul zborului cu avionul dintre Italia și Ungaria
 • Natalia, zâmbitoare pe podul de peste Dunăre din Budapesta - mai 2019
 • Natalia și Mihaela Noroc în Copenhaga, Danemarca 
 • Fericire mamă-fiică la Oslo, Norvegia
 • Natalia admiră frumusețile din Brașov - iulie 2019
 • Natalia, ajutată de mămică să facă primii pași la Curtea Domnească din Piatra Neamț - iulie 2019 
 • Natalia și Mihaela Noroc pe iarba verde de acasă - Iași, iulie 2019
 • Primii pași făcuți de Natalia - Reykjavik, Islanda - august 2019
 • Natalia a împlinit un an și mai are multe de văzut 
 • Un apus printre zgârie-norii din Toronto (Canada) - septembrie 2019
 • Natalia e impresionată de zgârie-norii din New York - septembrie 2019
 • Atlasul Frumuseții, albumul la care Mihaela Noroc a lucrat patru ani 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: