Fostul şef de Poliţie care a bătut o fată în sediu a intrat în politică. Ce partid l-a înregimentat pe comisar VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După imensul scandal iscat de bătaia aplicată unei minore în sediul Poliţiei de către comisarul Cezar Filip, comisarul s-a decis să candideze la Consiliul Local Piatra Neamţ.

Surpriză în mediul politic din Neamţ, unul agitat înainte de scrutinul din septembrie, candidaţi „unu' şi unu'“ anunţându-şi prezenţa pe listele partidelor întru „bunăstarea“ concitadinilor care le vor da girul pentru reprezentarea intereselor în vitorul legislativ local. 

Printre ei este şi fostul comandant al Poliţiei Piatra Neamţ, comisarul şef Cezar Filip, condamnat pentru că, într-un acces de furie necontrolată, a lovit o minoră în sediul instuţiei. 

Ofiţer, care a fost acuzat de purtare abuzivă şi alterarea integrităţii datelor informatice, este candidat la Consiliul Local Piatra Neamţ, din partea Partidului Naţional Liberal.

Contestatarii spun că desemnarea ex-poliţistului pe locul 6, unul eligibil, se datorează relaţiei cordiale pe care o are cu Mugur Cozmanciuc, deputat şi preşedintele PNL Neamţ, care e şi el implicat la viitoarele alegeri, parlamentarul încercând să-l detroneze pe Ionel Arsene din fruntea CJ Neamţ. 

Dacă Cezar Flip va ajunge consilier local la Piatra Neamţ urmează a se vedea după scrutinul de pe 27 septembrie, dar de certidudine este faptul că el are notorietate în Piatra Neamţ, chiar dacă a fost protagonistul principal al incidentului cu minora agresată. 

După apariţia, pe YouTube, a filmuleţului cu bătaia aplicată adolescentei, ea făcând parte dintr-o gaşcă de minori fără adăpost ce jefuia bătrâni, opinia publică nemţeană a fost, covârşitor, în favoarea poliţistului, susţinându-se că o astfel de corecţie e, uneori, necesară. 

Procesele care au urmat după bătaia din sediul Poliţiei Piatra Neamţ s-au terminat în aprilie 2020, când instanţa de la Curtea de Apel Bacău a pronunţat o sentinţă definivă. 

„Fapta nu e prevăzută de legea penală“ 

Scandalul izbucnit după postarea pe YouTube a dus la demiterea lui Cezar Filip, trimiterea în judecată şi condamnarea fără executare pentru purtare abuzivă. În aces caz a mai fost judecat şi un alt poliţist, comisarul şef Relu Baciu, pe care DIICOT l-a acuzat de transfer neautorizat de date informatice, fiind bănuit că el ar fi copiat filmuleţul de pe camerele de luat vederi de la Poliţia Piatra Neamţ.

Acesta din urmă a fost achitat la Curtea de Apel Bacău, aceeaşi soluţie fiind dispusă şi în primă instanţă, la Tribunalul Neamţ. Magistraţii băcăuani şi-au motivat decizia pe considerentul că nu a fost

vorba despre transfer neautorizat de date, deoarece pentru accesarea sistemului nu era necesară autorizarea. Adică la Poliţia Piatra Neamţ nu fuseseră stabilite de către conducere reguli interne de accesare şi descărcare a imaginilor stocate pe suportul informatic. 

„Pe cale de consecinţă, în mod corect a stabilit instanţa de fond că fapta imputată intimatului inculpat Baciu Relu nu este prevăzută de legea penală, întrucât nu există obligaţia legală de abţinere de la o asemenea activitate de transfer a fişierelor video, prevăzută în vreo dispoziţie internă cu caracter normativ, care să constituie situaţia premisă pentru ca datele informatice să necesite autorizaţie de transfer“, a motivat Curtea de Apel Bacău. 

La ancheta care a urmat după publicarea înregistrării s-a stabilit că şeful instituţiei, după ce a aflat că Relu Baciu copiase datele, l-a chemat pe administratorul sistemului, cerându-i să şteargă imaginile compromiţătoare.

cezarf1

Ofiţerul a fost surprins de camere în timp ce agresa o minora bănuită de tălhărie Captură video

Judecători: „Activitatea inculpatului Baciu Relu nu reprezintă o răzbunare, ci conştiinţă civică“

Instanţa a constatat că imaginile respective au fost ulterior şterese de pe server prin formatarea hard-disk-ului, cu toate că reprezentau mijloace de probă într-o infracţiune de purtare abuzivă, în cazul minorei supusă actelor de violenţă în sediul poliţiei. 

„Contrar celor susţinute de Ministerul Public în motivele de apel, activitatea inculpatului Baciu Relu nu reprezintă o răzbunare. Aducerea la cunoştinţa opiniei publice a săvârşirii unei infracţiuni din partea unui funcţionar public, respectiv purtare abuzivă, prevăzută de art. 296 Cod penale, săvârşită împotriva unei victime minore, în sediul Poliţiei Piatra Neamţ, aspecte ce altfel nu ar fi putut fi vreodată investigate şi trimise în judecată pentru atragerea răspunderii penale datorită ştergerii imaginilor probă surprinse de camerele de supraveghere, constituie, de fapt, un act de conştiinţă civică, indiferent de factorul determinant al acestei acţiuni (tensiuni interne, nemulţumiri faţă de şeful ierarhic, etc)“, a mai concluzionat completul de judecată. 

Aşadar, apelul procurorilor DIICOT la soluţia de la Tribunalul Neamţ a fost respins ca nefondat, poliţistul Baciu fiind achitat definitiv. În aceeaşi cauză a fost inculpat şi fostul comandant al Poliţiei Piatra Neamţ, comisarul şef Cezar Filip. 

Acesta şi-a recunoscut fapta, pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă, respectiv reducerea cu o treime a sancţiunii. Filip a fost acuzat de purtare abuzivă şi alterarea integrităţii datelor informatice, primind 5 luni şi 17 zile de închisoare cu amânarea aplicării pe un termen de 2 ani. 

Dosarul viza faptul că Filip a agresat minora suspectată de comiterea unei fapte cu violenţă (tâlhărie),

precum şi faptul că l-a instigat pe şeful firmei care administra sistemul de supraveghere al poliţiei să formateze hard-disk-ul. Celălalt inculpat, ofiţerul Relu Baciu, nu a recunoscut faptele în primă instanţă.

Cum a ajuns filmul pe YouTube

Pe 19 martie 2014, pe YouTube apărea un filmuleţ în care comisarul şef Cezar Filip agresa o minoră în sala de aşteptare a Poliţiei Piatra Neamţ. Expertiza a stabilit că imaginile fuseseră descărcate cu o zi înainte pe un dispozitiv de stocare, tot atunci fiind şterse din sistemul informatic al instituţiei prin formatarea hard disk-ului.

Povestea acestui caz a început pe 8 martie 2014, când comisarul şef Cezar Filip se afla într-o florărie, moment în care a văzut nişte adolescenţi care agresau o bătrână. A fugit după ei, dar nu a prins decît o fată, Ana Maria T., atunci în vârstă de 14 ani. A chemat un echipaj, care a luat-o pe minoră şi a dus-o la Poliţia Piatra Neamţ, la audieri. Şi a urmat corecţia.

Pe 10 martie, comisarul şef Baciu a mers la ofiţerul de serviciu unde era sistemul de stocare a imaginilor şi i-a solicitat agentului să-l acceseze pentru a căuta imaginile, dar nu le-a putut viziona prea bine, pentru că filmul se întrerupea. Agentul de serviciu ştia de adversităţile dintre cei doi ofiţeri şi i-a spus lui Baciu că imaginile au fost şterse şi nu pot fi văzute.

Explicaţia l-a mulţumit pe moment, dar pe 18 martie a încercat să le copieze pe un stick, pe motiv că avea nevoie de imagini pentru o cauză pe care o instrumenta. Nu a putut să facă transferul la prima încercare, dar în cele din urmă a reuşit, miza fiind, după cum au susţinut procurorii DIICOT, discreditarea comandantului Filip.

În aceeaşi zi, acesta a fost înştiinţat de ofiţerul de serviciu despre transferul de date şi l-a chemat pe administratorul sistemului de supraveghere, cerându-i să facă verificări, dar scopul ar fi fost să şteargă imaginile.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tânărul care ţine cu orice preţ să intre în puşcărie. Comite infracţiuni pe bandă rulantă, iar instanţa îl iartă

Un bătrân de 73 de ani şi-a ucis şi tranşat fiul. Criminalul a fost prins după ce în râul Siret a fost găsită o mână a victimei

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite