Fost director la Apele Române, acuzat de corupţie. Cum s-au dus pe apa sâmbetei 2,2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările din cele două proiecte nu au mai fost terminate FOTO Dan Sofronia
Lucrările din cele două proiecte nu au mai fost terminate FOTO Dan Sofronia

Mihai Popescu, ex-director al Administraţiei Bazinale Siret, mai este judecat într-un dosar penal, acuzaţia adusă fiind tot de abuz în serviciu

Problemele penale se tot adună în cazul lui Mihai Popescu, un personaj-cheie în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, şef al Biroului achiziţii publice, la sfârşitul săptămânii trecute procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău dispunând o nouă trimitere în judecată. 

În anul 2019, din funcţia menţionată, acuzatul a fost propulsat ca director al Administraţiei Bazinale de Apă

Siret Bacău, dar noua postură i-a fost nefavorabilă, procurorii DNA inculpându-l pentru săvârşirea două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

Alături de fostul director au mai fost trimise în judecată Maria

Diaconescu şi Mirela Chiochiu, la data faptelor funcţionare la

Administraţia Bazinală de Apă Siret, care au fost cercetate pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu. 

În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au concluzionat că, în perioada 2 septembrie - 18 noiembrie 2019, Mihai Popescu, beneficiind de ajutorul celorlalte două inculpate, nu ar fi dispus rezilierea unor contracte atribuite unei societăţi comerciale pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. 

Datele indică faptul că respectiva societate ar fi subcontractat altei firme lucrările pentru amenajarea albiilor unor râuri contra inundaţiilor, fapt ce intra în contradicţie cu prevederile contractului. De această stare de fapt ar fi ştiut directorul Mihai Popescu, dar nu a luat nicio măsură pentru remediere. 

Procurorii DNA susţin că în aceste condiţii au fost afectate interesele legale ale Administraţiei Naţionale Apele Române, care a pierdut fonduri în valoare totală de 11.000.000 de lei (aproximativ 2,2 milioane de euro), deoarece lucrările nu au mai fost executate. 

„Banii respectivi au fost alocaţi prin Hotărârea de Guvern nr. 441/2019 pentru realizarea, în regim de urgenţă, a unor lucrări de amenajare albie râu Ţiganca în localitatea Ion Creangă, judeţul Neamţ şi Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ în vederea prevenirii şi înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie - mai 2019“, se precizează în rechizitoriu. 

La spital, un „tun“ de 686.000 de euro 

Acest dosar a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bacău, dar Mihai Popescu mai are calitatea de inculpat şi în altul, aflat pe rolul Tribunalui Neamţ, acuzaţia adusă fiind tot din sfera faptelor de corupţie. 

Pe 28 decembrie 2020, DNA transmitea că au fost  deferiţi justiţiei Ioan Lazăr, la data faptei manager al Spitalului Judeţean Neamţ şi Mihai Popescu, şef al Biroului achiziţii publice în cadrul CJ, instituţie care are în subordine unitatea sanitară. Cei doi erau inculpaţi pentru complicitate la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. 

Alături de ei, în aceeaşi speţă vor fi judecaţi şi doi afacerişti, pentru complicitate la abuz în serviciu. În rechizitoriu se menţionează că, în perioada 2012 - 2013, Mihai Popescu, beneficiind de ajutorul celorlalţi trei inculpaţi, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în legătură cu desfăşurarea unei licitaţii publice. 

Aceasta viza proiectul Amenajare a blocului operator din cadrul Spitalului judeţean Neamţ, între cei patru acuzaţi fiind stabilită o înţelegere prealabilă în legătură cu desfăşurarea achiziţiei publice în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri. 

„Inculpaţii Popescu Mihail şi Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean. Acest fapt ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică“, se arată în comunicatul DNA. 

Ulterior, afaceriştii ar fi livrat Spitalului Judeţean aparatură medicală cu 3.430.393 de lei (circa 686.000 de euro) mai scumpă faţă de valoarea de achiziţie, care a fost de 5.109.011 lei, legislativul nemţean

constituindu-se parte civilă în procesul penal pentru recuperarea prejudiciului.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Portretul unui şef de judeţ lovit de tragedii, făcut de un fost vicepreşedinte de consiliu judeţean: „Înconjurat de lingăi şi pupincurişti“

Situaţie de record mondial la spitalul din Neamţ unde pacienţii au ars de vii: al zecelea director în doar un an

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite