Focar de coronavirus la o faimoasă din mănăstire ctitorită de Iustin Pârvu. Cine s-a infectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Neamţ, evoluţia cazurilor are un trend ascendent, fiind consemnate îmbolnăviri şi la un club sportiv, cadre din spitale sau centre de bătrâni

De la o zi la alta, situaţia în ceea priveşte numărul de persoane afectate de maladia care provoacă fiori nu este deloc îmbucurătoare, pe lunga listă a instituţiilor din diverse sectoare adăugându-se altele noi. 

Astfel, printre ultimele „victime“ ale Covid-19 se numără

aşezământul monahal Paltin, care aparţine de Mănăstirea Petru Vodă, din comuna Poina Teiului, la poalele muntelui Ceahlău. 

Ambele sunt ctitorite de părintele Iustin Pârvu, căruia i se mai spune Duhovnicul Moldovei, cunoscutul luptător anticomunist, care, din cauza convingerilor sale, a stat prin mai toate puşcăriile vechiului regim vreo 20 de ani, alături de mari elite ale României. 

Pe 4 septembrie 2020, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ făcea cunoscută situaţia îmbolnăvirilor şi focarele din judeţ, într-un comuncat fiind precizat că infectări s-au consemnat şi la două centre de îngrijiri pentru bătrâni. 

„În cadrul a două centre rezidenţiale pentru bătrâni din comunele Alexandru cel Bun şi Poiana Teiului au fost depistate focare Covid-19. În total sunt infectaţi 20 de beneficiari şi un salariat. Bătrânii au fost

internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“, conform DSP.

Ar fi al doilea lăcaş de maici din Neamţ cu îmbolnăviri, unul similar fiind înregistrat la Mănăstirea Văratec, din comuna Agapia, cazurile fiind tot la vârstnici aflaţi în centrul social. La Schitul Paltin, 

beneficiază de ingrijiri câteva zeci persoane de vârsta a III-a, singure sau abandonate de familii. Îmbolnăvirile vizeză patru bătrâne, au fost efectuate teste şi la altele dar şi la maici, apteptându-se

rezultatul lor şi repetarea, dacă vor fi neconcludente. 

De altfel, situaţia nu este deloc „roză“ în comuna Poiana Teiului, alt focar de Covid-19 consemnându-se la primăria din localitate, numărul celor infectaţi fiind de 17, dintr-un total de 20 de funcţionari publici. A fost testat pozitiv inclusiv primarul Ana Ancuţa, care este în campanie electorală, aspirând la un nou mandat.

Handbaliste, pacienţi, personal sanitar...

În aceste condiţii, autorităţile judeţene urmează a decide dacă se impun măsuri suplimentare de protecţie în localitatea amintită. 

„La Poiana Teiului ar fi o problemă, pentru că s-a depăşit indicele comunitar, respectiv 1,65. Asta inseamnă ca în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vom dezbate şi vom hotarî dacă alaturi de comuna Bodeşti, vor fi închise unităţile de alimentaţie publica şi la Poiana Teiului“, a declarat Doru Ungureanu, subprefectul judeţului Neamţ. 

Direcţia de Sănătate a mai precizat că ultimele focare au afectat, în ultimele zile pacienţi şi personal de la două unităţi spitaliceşti şi componentele unei grupări sportive de handbal, care era angrenată în barajul de promovare în Liga 1. 2. 

La Spitalul de Psihiatrie Sfântu Nicolae din Roman, testele au ieşit pozitive în cazul a nu mai puţin de 32 de pacienţi, restul celor internaţi şi personalul medical fiind supravegheat clinic şi epidemiologic. Situaţii critice sunt şi la serviciile economic şiadministrativ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, aici fiind două focare, opt salariaţi având coronavirus. 

La Clubul de Handbal Feminin Piatra Neamţ, patru sportive se află în aceeaşi nedorită postură, ele sunt asimptomatice, dar au fost internate la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Bisericani. Restul echipei şi tehnicianul Dan Valentin au fost plasaţi în carantină, spaţiile de cazare şi vestiarele au fost dezinfectate, dar activitatea grupării a fost total dată peste cap. 

Pe 4 septembrie, în judeţul Neamţ, în două spitale erau 273 de persoane confirmate Covid, 63 erau

suspecte de a fi contactat afecţiunea, iar la ATI, în stare gravă, erau şapte. De la începutul pandemiei, 84 de persoane au decedat din totalul de 2.282 infectaţi. 

Numai că, în urma testelor efectuate vineri şi sâmbătă au sosit alte veşti proaste, cetăţenii din Neamţ confirmaţi fiind ieri, 6 septembrie, în număr de 2.347.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Germania a retras judeţele Gorj şi Neamţ de pe lista „zonelor de risc“. Ce se întâmplă cu Bucureştiul

Călugării unui schit au salvat codrii din Munţii Stânişoarei de la un dezastru. Pădurarii: „Merită tot respectul“ VIDEO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite