Flori de primăvară în curtea unui pietrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ciobanu este mândru de florile care au răsărit în grădina sa după Sfântul Nicolae
Ion Ciobanu este mândru de florile care au răsărit în grădina sa după Sfântul Nicolae

Plantele care vestesc sezonul cald au înflorit în decembrie. Dacă gura leului s-a păstrat înflorită ca-n timpul verii, în schimb bănuţii, primulele şi toporaşii şi-au deschis corolele, deşi ar fi trebuit să înflorească abia prin luna martie.

Pe lângă flori, Ion Ciobanu, de pe strada Paharnicului, are şi la ora aceasta fragi copţi în curte. Aceştia nu mai au gustul pe care îl aveau în vară, dar sunt o curiozitate cu care pietreanul se mândreşte.

Ion Ciobanu crede că apariţia florilor în decembrie este un semn de toamnă lungă. „Dacă nu vine frigul şi ţine vremea frumoasă, unele plante înfloresc şi toamna târziu, dar mai rar în decembrie, ca acum“, ne-a spus omul care locuieşte la curte.

Conform meteorologilor, toamna aceasta a avut temperaturile mai mari decât în mod normal. „În lunile noiembrie şi decembrie, temperatura medie în Piatra Neamţ a fost cu 4-5 grade Celsius mai mare decât temperatura medie normală“, a precizat Amedeo Asăvoaei, şeful Staţiei Meteo Judeţene Piatra Neamţ.

Plantele sunt păcălite de variaţiile de temperatură

Apariţia florilor în prima decadă a lunii decembrie a fost posibilă şi din cauza unui val de frig venit pe parcursul toamnei, care a indus în eroare unele plante, crede inginerul silvic Oana Gheorghiu, care cultivă plante ornamentale la Ocolul Silvic Gârcina.

„Temperaturile scăzute de la mijlocul lunii octombrie, urmate de temperaturi ridicate, au determinat formarea mugurilor florali la unele plante“, a declarat Oana Gheorghiu.

Totuşi, dacă unele plante înfloresc destul de frecvent şi toamna şi primăvara, cum ar fi bănuţii, primulele şi chiar magnolia, toporaşii înfloriţi în curtea lui Ion Ciobanu sunt o raritate. „În mod normal, sunt specii care, în condiţii de toamnă lungă, înfloresc toamna târziu, cum e magnolia, panseluţele, bănuţii sau primulele. Dar înflorirea toporaşilor în decembrie este un fapt rar“, a adăugat inginerul Gheorghiu.

Şi magnolia stă să înflorească
Magnolia din faţa blocurilor de peste drum de complexul comercial Pietricica are muguri umflaţi, gata să plesnească. Botaniştii spun că plantele care sunt „păcălite“ de vremea caldă şi înfloresc, dar apoi sunt prinse de îngheţ, vor înflori foarte puţin sau chiar deloc în primăvara următoare şi, în consecinţă, îşi vor pierde rodul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite