Final fericit al unei operaţiuni epuizante de salvare în Masivul Ceahlău. În ce stare a fost găsit un bărbat care s-a rătăcit într-o zonă abruptă

Final fericit al unei operaţiuni epuizante de salvare în Masivul Ceahlău. În ce stare a fost găsit un bărbat care s-a rătăcit într-o zonă abruptă

Salvamontiştii au avut o misiune grea în Ceahlău FOTO: Salvamont Neamţ

O amplă misiune de salvare a avut loc, în noaptea de duminică spre luni, într-o zonă de abrupt din Masivul Ceahlău.

Un bărbat de 54 de ani, din judeţul Neamţ, a fost recuperat dintr-o zonă periculoasă a Masivului Ceahlău în urma unei operaţiuni a salvatorilor montani care a durat circa şase ore.
 
Salvamontiştii au fost alertaţi duminică seara, la ora 22.30, în urma unui apel la 112, că o persoană s-a rătăcit într-o zonă stâncoasă din masiv. Între orele 11.30 şi 02.00, echipajele de salvatori montani au făcut căutări, inclusiv cu câini dresaţi, în zona pereţilor din dreapta locului numit Poiana Maicilor. 
 
„Având sporadic legătura telefonică cu victima a cărei stare fizică şi psihică începuse să se deterioreze, am ajuns la concluzia că localizarea iniţială  fusese greşită şi deoarece respectivul consemna în detaliile vizuale pereţi de stâncă, am urcat în etajul superior deasupra Ocolaşului Mare“, au precizat reprezentanţii Salvamont Neamţ. 
 
Persoana rătăcită a răspuns semnalelor sonore lansate de echipa de căutare abia în jurul orei 3.30 dimineaţă, deasupra Văii Cascadelor.
 
„Bărbatul a fost localizat deasupra unui perete de peste 200 de metri. Era deshidratat, nu băuse nimic de mai bine de 12 ore, în hipotermie uşoară, avea escoriaţii şi o plagă minoră la membrul inferior stâng. După acordarea primului ajutor, a durat aproximativ o oră până şi-a revenit şi a putut fi extras din zonă. În jurul orei 6.00 a fost preluat de un membru al familiei în zona cabanei Izvorul Muntelui“, au mai menţionat reprezentanţii Salvamont Neamţ. 
 
Bărbatul, dintr-un sat de la poalele masivului, nu era echipat adecvat. Potrivit salvamontiştilor, acesta purta pantaloni scurţi, tricou şi era încălţat cu pantofi sport. El se despărţise duminică, după amiază, de un grup de prieteni aflaţi la cabana Dochia, iar atunci când a fost găsit de salvamontişti nu le-a putut preciza cum a ajuns în zona de abrupt din afara traseului turistic.   
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: