Filmele propuse de România pentru Premiul Oscar în anii comunismului. Ce regizor are patru din cele 10 producţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1967-1987, cinematografia românească a propus zece producţii pentru Premiul Oscar la secţiunea cel mai bun film străin. Niciunul nu a reuşit să pătrundă în selecţia de 5 filme nominalizate pentru secţiunea respectivă.

Vă prezentăm, alăturat, cele zece filme româneşti propuse pentru Premiul Oscar în perioada 1967-1987. 

1. „Răscoala“ - regia Mircea Mureşan. Ecranizarea după romanul lui Liviu Rebreanu cu acelaşi nume a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1967. În rolurile principale apar actorii: Ilarion Ciobanu, Emil Botta şi Nicolae Secăreanu. Regizorul a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 1966. 

2. „Columna“ - regia Mircea Drăgan - propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1969, dar nu a fost nominalizat în competiţie. Este un film istoric româno-est german din 1968, regizat de Mircea Drăgan după scenariul scris de romancierul Titus Popovici. Rolurile principale sunt interpretate de Richard Johnson, Antonella Lualdi, Ilarion Ciobanu, Ştefan Ciubotăraşu, Amedeo Nazzari, Amza Pellea, Emil Botta, Franco Interlenghi, Gheorghe Dinică şi Florin Piersic. Acţiunea filmului are loc în anii 106-111 d.Hr., adică în timpul celui de-al doilea război daco-roman şi după transformarea Daciei în provincie romană. Filmul evocă momentele colonizării Daciei de către romani. 

3. „Răutăciosul adolescent“ - regia Gheorghe Vitanidis. A fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1970. Filmul a fost realizat după un scenariu scris de prozatorul Nicolae Breban. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Irina Petrescu, Iurie Darie, Virgil Ogăşanu, Ioana Bulcă, Horea Popescu şi Zizi Şerban.  Filmul a participat la a cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Moscova, iar Irina Petrescu a obţinut Premiul pentru cea mai bună actriţă.

4. „Mihai Viteazul“ – regia Sergiu Nicolaescu, după scenariul lui Titus Popovici. Este un film istoric realizat de Studioul Cinematografic Bucureşti şi este format din două părţi intitulate Călugăreni şi Unirea. Rolul domnitorului Mihai Viteazul este interpretat de actorul Amza Pellea. Filmul Mihai Viteazul a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. Se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

5. „Veronica“ - regia Elisabeta Bostan. În rolurile principale apar Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru şi Dem Rădulescu. Scenariul filmului muzical este semnat de Vasilica Istrate şi Elisabeta Bostan, fiind inspirat de lumea fabulelor lui La Fontaine. A fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 1974.

6. „Osînda“ este un film românesc din 1976, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul Velerim şi Veler Doamne (1933) al scriitorului român Victor Ion Popa. Rolurile principale au fost interpretate de Amza Pellea, Ernest Maftei, Gheorghe Dinică, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Emmerich Schäffer, Mihai Mereuţă, Aimée Iacobescu şi Alexandru Dobrescu. Filmul relatează povestea unui fost ocnaş pe nume Manolache Preda, care se întoarce acasă după 12 ani: zece ani de ocnă, făcuţi pentru că a participat la Răscoala din 1907, şi doi ani de război. Acest film a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1977.

Amza Pellea şi Ioana Pavelescu în filmul „Osînda“

amza

7. „Întoarcerea din iad“ este un film românesc dramatic din 1983 scris şi regizat de Nicolae Mărgineanu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Constantin Brînzea, Maria Ploae şi Remus Mărgineanu. Scenariul este inspirat de nuvela Jandarmul scrisă de Ion Agârbiceanu. Filmul a fost prezentat la a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova unde a câştigat o diplomă specială. În 1984 a fost selectat din partea României ca să participe la secţiunea cel mai bun film străin la Premiile Oscar, a 56-a ediţie, dar nu a fost acceptat. 

8. „Glissando“ - regizat de Mircea Daneliuc, după o idee din nuvela „Omul din vis“, de Cezar Petrescu. Din distribuţia filmului apărut în 1984 fac parte: Ştefan Iordache, Tora Vasilescu, Petre Simionescu, Victor Ionescu, Ioan Fiscuteanu, Constantin Dinulescu. În 1985 a fost selectat din partea României la secţiunea cel mai bun film străin la Premiile Oscar. 

9. „Ciuleandra“ - film psihologic româno-vest german din 1985, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu ce a adaptat romanul omonim al scriitorului român Liviu Rebreanu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ştefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Riţiu şi Anca Szönyi.  „Ciuleandra“ a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar nu a fost nominalizat în competiţie.  

10. „Noi, cei din linia întâi“ - film românesc realizat de Sergiu Nicolaescu în 1986. Acţiunea filmului se petrece în octombrie 1944 (prima parte) şi decembrie-ianuarie (a doua parte) pe fronturile din Transilvania, Ungaria şi Ceho-Slovacia. Scenariul este scris de Titus Popovici după o idee de Petru Vintilă care a fost folosită şi la realizarea filmului „Castelul condamnaţilor“ din 1969. Filmul a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1987, dar nu a fost nominalizat în competiţie.  

Sergiu Nicolaescu a afirmat în volumul său de memorii că „Noi, cei din linia întâi“ a fost cel mai cenzurat film regizat de el. Din distribuţie fac parte actorii: George Alexandru, Anda Onesa, Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Ştefan Iordache, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu,  Silviu Stănculescu, Colea Răutu. 

Sursa: ro.wikipedia.org

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite