Festival dacic lângă Turnul lui Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ. Asaltul legiunii XIII Gemina asupra cetăţii Petrodava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta cetate a dacilor liberi va fi sub asediul Legiunii romane XIII Gemina în cadrul unui eveniment organizat sâmbătă, 14 mai, la Piatra Neamţ.

Platoul vechii Curţi Domneşti medievale din Piatra Neamţ va fi la sfârşitul acestei săptămâni scena „Festivalului dacic Petrodava“, manifestare aflată la prima ediţie, în organizarea primăriei locale. Evenimentul face trimitere la una dintre cele mai vechi aşezări umane de pe teritoriul României, Cetatea Petrodava, care se află în imediata vecinătate a oraşului Piatra Neamţ. 

Festivalul va fi anunţat la ora 11.00 printr-o paradă prin centrul oraşului. Războinici romani şi daci, gladiatori şi dansatoare vor defila pe traseul Teatrul Tineretului - Casa de Cultură - Muzeul de Istorie, unde va fi şi o demonstaţie de luptă - Hotel Ceahlău, iar sosirea va fi pe platoul de la Curtea Domnească, lângă Turnul lui Ştefan cel Mare. „Actorii“ care vor invita publicul la festival sunt membrii trupelor Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis.

De la ora 12.00, vor fi deschise taberele şi atelierele antice de prelucrare os, lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, scriptoria, fierărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente ale gladiatorilor. Conform programului, publicul este invitat după amiază, de la ora 17.00, să urmărească demonstraţiile militare ale membrilor Legiunii XIII Gemina şi Lupii Apoulonului.

O oră mai târziu, cei de la Magna Nemesis vor prezenta dansuri de inspiraţie antică, iar de la 18.30 vor fi lupte de gladiatori susţinute de cei de la Ludus Apulensis. Momentul culminant al festivalului va fi la ora 19.00 când va începe asaltul asupra Cetăţii Petrodava de către Legiunea XIII Gemina, iar evenimentul se va încheia cu salutul Gărzii Apulum.

Petrodava, cetatea dacilor liberi

Cetatea Petrodava reprezintă cel mai vechi monument istoric din zona Piatra Neamţ şi aparţine civilizaţiei dacice începînd cu secolul II î.Hr. Vestigiile care se mai pot vedea în zilele noastre se rezumă la porţiuni din zidul cetăţii, dar fortificaţia este importantă prin mărturiile arheologice scoase la lumină în urma cercetărilor din ultimii 50 de ani.

Cetatea este situată pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la altitudinea de 457 metri. Numele cetăţii este menţionat de Ptolomeu în lucrarea Geographia în cadrul descrierii Daciei, unde sunt enumerate 43 de oraşe (cetăţi). Petrodava este pe locul al optulea, după Rukkonion, Dokidava, Patridava, dar înainte de Napuka, Ulpianon, Zermizerga (Nermisega), Argidava, sau Zarmizegethusa basileion.

Corelaţiile istoricilor duc la concluzia că această fortăreaţă, împreună cu cetăţile învecinate de pe dealul Cozla şi cetatea Calu din comuna Piatra Şoimului, la 15 km distanţă de Piatra Neamţ, au reprezentat un sistem defensiv cu rol de a supraveghea Valea Bistriţei.

Despre modul în care a dispărut cetatea Petrodva sunt puţine dovezi, una din ipoteze fiind aceea conform căreia fortificaţia ar fi fost incendiată de romani. Profesorul doctor în istorie Daniel Dieaconu precizează însă că „acţiunile punitive ale romanilor nu au dus decât la încetarea locuirii în cetăţi, comunităţile continuându-şi existenţa în mediul rural, în aşezări deschise“. 

Pe aceeşi temă:

Povestea Cetăţii Petrodava din Neamţ, misterioasa fortificaţie în care dacii ardeau ofrandele aduse zeilor

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite