Femeile comandă sfinţii, iar bărbaţii numără paharele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinţii tradiţionali, pregătiţi în brutării, sunt deja comandaţi de pietrencele care nu au timp să gătească.
Sfinţii tradiţionali, pregătiţi în brutării, sunt deja comandaţi de pietrencele care nu au timp să gătească.

Deşi costurile sunt de trei ori mai mici, cele mai multe dintre gospodine au renunţat să pregătească acasă bucatele tradiţionale.

Maria Todiraş este una dintre pietrencele care preferă să comande colacii în forma cifrei opt direct de la o brutărie din oraş. Femeia spune că are nevoie de sfinţi ca să-i dea de pomană, dar că nu are timp să-i facă singură. „Ca să frământ şi să coc am nevoie de cel puţin două ore, iar programul nu-mi permite. Aşa că am dat o comandă de 20 de sfinţi la o brutărie şi, marţi dimineaţă, înainte să plec la serviciu, îi iau gata preparaţi“, afirmă pietreanca.


Sfinţi făcuţi la comandă


Asemenea Mariei Todiraş au procedat numeroase femei. Astfel, în ultimele două zile, unităţile de panificaţie din oraş au trebuit să diversifice oferta şi au început încă de luni dimineaţă să fabrice diverse sortimente de colaci. „Capacitatea cuptoarelor noastre este de 300 de bucăţi într-o oră şi jumătate, cât timp durează un flux de producţie. Mai mult de jumătate din cantitate este deja la comandă, iar diferenţa se comercializează pe loc în unitatea de desfacere“, precizează Ioan Rotariu, reprezentant al uneia dintre cele mai cunoscute brutării din zona centrală a municipiului.


Cele mai multe solicitări ale pietrenilor sunt pentru sfinţii de post. „Noi îi producem simpli, doar din făină, drojdie, apă şi zahăr, iar clienţii îşi pot adăuga miere şi nucă dacă doresc. Lumea nu mai are timp în ziua de azi să stea să gătească şi îi cumpără proaspeţi, abia scoşi din cuptor“, spune Ana Năstase, patiser.


La unităţile de panificaţie din Piatra Neamţ preţurile sfinţilor se încadrează între 1 leu produsul simplu, 1,5 lei cel cu miere şi nucă şi chiar 3 lei pentru un colac pudrat cu nucă de cocos. Practic, pentru cei 40 de sfinţi, pietrencele ar trebui să cheltuiască în medie 60 de lei. „Pe lângă faptul că nu trebuie să stai jumătate de zi în bucătărie, nici nu rişti să ţi se ardă sfinţii. Dacă aluatul nu creşte cum trebuie ori nu eşti atent la cuptor, te poţi trezi că ai muncit degeaba, şi tot la brutărie ajungi“, este de părere Daniela Preotu. Mai drămuiţi în cheltuieli, pensionarii susţin că 20 de lei sunt suficienţi pentru două kilograme de făină, un borcănel de miere şi o jumătate de kilogram de miez de nucă, din care se pot coace 40 de sfinţi.

Mucenicii, serbaţi cu vin


Tradiţia spune că „ziua bărbatului“ urmează sărbătoririi femeii pe 8 Martie. Bărbaţii consumă 40 de pahare de vin în cinstea Sfinţilor Mucenici. „Anul trecut am luat pahare de unică folosinţă. Am avut clienţi care ţineau evidenţa la cât beau“, spune Adrian L., administratorul unui bar. În alte localuri, tradiţia este adaptată cu halbe de bere sau pahare de tequilla.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite