Femeia care a declanşat pe Facebook isteria cu spitalul modular „gol”, din Neamţ, va răspunde penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul modular Neamţ SURSA FOTO Asociaţia Dăruieşte Viaţă
Spitalul modular Neamţ SURSA FOTO Asociaţia Dăruieşte Viaţă

Într-o postare pe reţeaua de socializare, femeia afirma că spitalul este gol şi că autorităţile mint în legătură cu pacienţii Covid. Ea a filmat de la distanţă spitalul , cu telefonul mobil, şi a distribuit filmarea. Autorităţile au dovedit că informaţia este falsă.

Totul a început pe 17 octombrie, când femeia (cunoscută drept antivaccinistă şi anarhistă) a mers la spitalul modular din Piatra Neamţ şi l-a filmat cu telefonul mobil, de la circa 100 de metri. Apoi, fără nici cea mai mică verificare a situaţiei reale, a pus filmuleţul pe Facebook şi a afirmat că are dovada că autorităţile mint în legătură cu pandemia Covid-19 şi că spitalul este gol.

În doar 48 de ore, aproape 100.000 de oameni au văzut postarea, au distribuit-o, totul s-a împrăştiat, ca o molimă, în spaţiul virtual.

„Iată spitalul modular de la Piatra Neamţ, nu e nimeni pe acolo”, susţine o femeie, în filmul făcut cu telefonul, din afară. Iar mii de oameni, într-o isterie colectivă, au sărit să o susţină şi au ajutat apoi la răspândirea în masă a informaţiei. Numai că informaţia este complet falsă.

Din păcate, autorităţile s-au mişcat încet. Foarte încet. Spitalul modular a fost instalat în Neamţ de asociaţia „Dăruieşte viaţă”, după ce, în noiembrie 2020, a ars secţia ATI de la Judeţean. Zece oameni au murit atunci. Practic, este ATI-ul de acolo, altul nu există. Spitalul are 26 de paturi, este deservit de personalul Spitalului Judeţean, de la Piatra Neamţ, şi tratează pacienţii COVID.  

Chiar pe 17 octombrie, Oana Gheorghiu, fondatoarea ONG-ului menţionat, a sesizat că pe Facebook a  apărut amintita filmare şi că totul este o minciună, că este o manipulare ordinară cu scopul să stârnească ură şi neîncredere.

Stă dovadă că la mijloc este o minciună inclusiv faptul că, pe 18 octombrie, autorităţile au transmis inclusiv imagini din care rezultă că toate cele 26 de paturi ale spitalului sunt ocupate de oameni în stare gravă. Toţi au Covid. Evident, nu sunt vaccinaţi.

Fotografie pusă la dispoziţie de medici

Fotografie pusă la dispoziţie de medici, din care rezultă că ATI modulară Neamţ este plină SURSA FOTO Spital Judeţean Neamţ

Bizar este că organele penale au ezitat să ia măsuri imediate, deşi avem de-a face cu un caz extrem de grav de dezinformare. Cu efecte majore în zădărnicirea combaterii pandemiei. 

Abia pe 19 octombrie, la peste 48 de ore de la producerea dezinformării, Poliţia a anunţat începerea unei cercetări penale. 

„Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini, în care o persoană prezintă informaţii cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ face următoarele precizări. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de  comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora şi fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun. Vă rugăm să luaţi în considerare doar informaţiile verificate prin surse oficiale. Comunicarea de informaţii false se pedepseşte conform articolului 404 din Codul Penal”, a transmis IPJ Neamţ.

Mai stau la rând alte câteva zeci de mii de campanii deşănţate de dezinformare, promovate insistent pe reţelele de socializare, fără ca nimeni să ia măsuri pentru stăvilirea lor.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum a ajuns un liceu dator la UE, după escrocheriile directorului. Nota de plată e de vreo 100.000 de euro

Cum şi-a ratat cariera un comisar de la Rutieră, pentru un ceas. Era în cârdăşie cu un patron 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite