Explozie de îmbolnăviri COVID-19 în Neamţ. 167 de infectaţi la un centru pentru persoane cu handicap foarte grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
LA centrul din judeţul Neamţ sunt îngrijite persoane cu nevoi speciale. FOTO: centrulpastraveni.ro
LA centrul din judeţul Neamţ sunt îngrijite persoane cu nevoi speciale. FOTO: centrulpastraveni.ro

La Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Neuropsihic Păstrăveni, din judeţul Neamţ. 167 de persoane - angajaţi şi beneficiari - sunt infectate cu coronavirus.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Neuropsihic  Păstrăveni, structură din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, adăposteşte peste 400 de persoane din toată ţara. Rezultatul testelor sosite ieri la Direcţia de Sănătate Publică atestă faptul că sunt 167 de cazuri pozitive, 67 la salariaţi şi 100 la beneficiarii unităţii, persoane cu cerinţe de îngrijire specială. 

Situaţia s-a repercutat şi în comuna unde este situat centrul, deoarece mulţi locuitori lucrează aici, dar generează şi o situaţie fără precedent, pentru că beneficiarii serviciilor nu pot fi scoşi din sanatoriu pentru a fi trataţi în spitale. Asta pentru că suferă de dizabilităţi care-i ţin în scaune cu rotile, iar unii au probleme de echilibru şi de coordonare a mişcării, motiv pentru care trebuie supravegheaţi încontinuu. 

„La Centrul de Recuperare Păstrăveni au fost testate 387 de persoane. Au fost primite 361 de rezultate, din care 167 pozitive - 67 salariaţi şi 100 de beneficiari. Salariaţii COVID-19 pozitivi, aflaţi în izolare preventivă la domiciliu, au fost internaţi, iar familiile au fost plasate în izolare la domiciliu. Salariaţii pozitivi aflaţi în izolare preventivă în centru, fiind asimptomatici, vor rămâne în carantină şi vor îngriji beneficiarii COVID pozitivi. Beneficiarii sunt asimptomatici, conform examinării clinice efectuate de către o echipă de medici infecţionişti. Datorită patologiei de fond şi a nevoilor de îngrijire şi supraveghere permanentă vor rămâne în centru şi vor fi monitorizaţi de către personalul de specialitate“, se arată în comunicatul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. 

Aceste măsuri au fost luate în colaborare cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în cazul epidemiei. Printre cei infectaţi  la Centrul Păstrăveni se află şi un medic, internat deja în spital, iar o femeie asistată, care avea 36 de ani, a decedat pe data de 5 mai.

„Copiii ne văd răpiţi şi duşi cu forţa la spital, ca nişte animale“

Un alt focar de Covid-19, însă de dimensiuni mai reduse, este la Centrul Rezidenţial pentru Copilul cu Dizabilităţi Piatra Neamţ. A fost testat tot personalul şi toţi beneficiarii, 105 persoane, fiind primite 96 de rezultate, din care 19 pozitive pentru şase salariaţi şi 13 minori. 

Apariţia focarului de COVID-19 de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Neuropsihic Păstrăveni a deteminat autorităţile să ia şi alte măsuri. Una dintre ele a vizat, până la explozia de confirmări pozitive (pe 7 mai erau pozitivi 28 de angajaţi şi 16 asistaţi), ca parte din salariaţii instituţiei ce au domiciliul în comună să fie luaţi de acasă şi duşi la Spitalul Judeţean şi Sanatoriul Bisericani. 

Măsura li s-a părut unora exagerată, susţinând că erau asimptomatici, au cerut ajutorul primarului şi

autorităţilor, afirmând că au fost luaţi cu forţa în toiul nopţii, fiindu-le traumatizaţi copiii. 

„În această noapte (7/8 mai - n.r.) am fost contactat telefonic de mai mulţi angajaţi ai centrului, deoarece sunt nemulţumiţi de faptul că sunt luaţi şi transportaţi în mijlocul nopţii la diferite unităţi

medicale în urma diagnosticării cu sars cov 2. Aceştia precizează că nu manifestă niciun simptom şi solicită refacerea testelor la o clinică autorizată din domeniul privat şi izolarea lor la locul de muncă“, a

postat, pe Facebook, primarul Anton Gorea. 

Acesta a transmis şi cererea unor salariaţi de la Centrul Păstrăveni, intitulată „Apel disperat!

Către instituţiile abilitate ale statului!“, în care-şi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia creată şi postura în care se află:

„Angajaţii CRRPH Păstrăveni, carantinaţi de 14 zile, suntem victimele unor măsuri eronate, ca urmare a depistării unor colegi în condiţii destul de incerte cu COVID- 19. Suntem luaţi pe timp de noapte din case şi duşi la spital cu forţa, generându-se o stare de neimaginat şi cu consecinţe grave

pentru copiii noştri, care ne văd răpiţi şi duşi cu forţa la spital, ca nişte animale fără drept de replică... Strigăte de disperare ale copiilor «Nu ne lăsa mămica, tăticule!»“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite